Säsongsavslutning 25/5 2023 - Tema: The Best av Mexiko

Årets sista ToB ägnar vi helt åt skräck från Mexiko. Ett land som har en hel del att erbjuda av den varan ska det visa sig och som hittills varit löjligt förbisett på ToB. Låt oss ändra på det nu.

De första mexikanska skräckfilmerna dök upp på 1930-talet med filmer som El fantasma del convento och Dos monjes från manusförfattaren och regissören Juan Bustillo Oro. Fram till femtiotalet dominerade melodramer och westernfilmer på mexikanska biografer. Bustillo Oros filmer var populära, men på grund av sina besynnerliga kostymer och smink samt våldsinslag var de inte alltid välkomna på vita duken. De förknippades snarare med brottningsshower som Lucha libre, termen för professionell brottning i Mexiko. Lucha libre var oerhört populärt på TV och gjorde sig, med sina maskerade hjältar och skurker, ”larger than life-karraktärer” och omöjliga kraftmätningar väl för filmadaptioner. De kusliga aspekterna av skräckfilm, såsom vampyrer, varulvar, mumier och monster blev ett perfekt komplement i lucha libre-filmerna. Med denna vinnande kombo blev dessa filmer en viktig del av skräckfilmsgenren i Mexiko.

1953 fick Mexiko sin första seriösa adaption av Frankenstein-myten, El Monstruo resucitado. Filmen blev en stor succé och följdes fyra år senare av El vampiro. Filmen brukar räknas som en av de främsta mexikanska skräckfilmerna. Filmens huvudroll spelades av filmskådespelaren, filmskribenten och producenten Abel Salazar. Han skulle komma att bli en av nyckelfigurerna i den mexikanska skräckfilmsvågen och samproducerade åtta framgångsrika skräckfilmer mellan 1957 och 1963. 1961 kom The Curse of the Crying Woman baserad på den mexikanska folklegenden om "La Llorona" ( The Crying Woman ) som också låg till grund för flera andra mexikansk skräckfilmer.

Den amerikanske producenten K. Gordon Murray var den som introducerade mexikanska skräckfilmer för en internationell publik. På femtio- och sextiotalet skaffade sig Murray nästan sjuttio mexikanska filmer i olika genrer varav ett trettiotal skräckfilmer, och distribuerade dem i USA. Murrays kärlek till exploitationfilmer och sensationella ämnen visade sig vara en perfekt formel för att sälja de mexikanska filmerna till en amerikansk publik. Filmerna dubbades och omarbetades också för att passa den engelskatalande publiken. Murray var också den som introducerade Santo, en av Mexikos mest älskade maskerade brottare, för en amerikansk publik med de populära filmerna Samson vs. the Vampire Women (1962) och Samson in the Wax Museum (1963).

Under hela 1970-talet utvecklades amerikanska skräckfilmer i nya riktningar och krossade alla tänkbara tabun. För mexikansk skräckfilm var det en mindre produktiv period. Under åttiotalet kom ett antal mexikanska slashers som lät sig inspireras av den amerikanska slasher-vågen och det är där vi tänkte grotta ner oss på ToB denna månad. Mer info om detta får ni när vi ses på torsdag.
Under denna tid tillbringar också en ung Guillermo del Toro sin barndom med att kolla skräckfilmer från hela världen. Efter att ha skapat två prisade kortfilmer, Doña Lupe (1985) och Geometria (1987), samt flera avsnitt av skräck-tv-serien La Hora Marcada , slog del Toro igenom stort med sin internationella arthouse-film Cronos (1993), en berättelse om en förbannad antik apparat och dess demoniska löfte om evigt liv.

Sedan dess har den del Toro varvat Hollywood-storfilmerna som Mimic (1997), Blade II (2002) och Hellboy (2004) med de spanskspråkiga The Devil's Backbone (2001) och Pan's Labyrinth (2006).Också Texas-infödda Robert Rodriguez har med filmer som From Dusk Till Dawn (1996) bidragit till att hålla intresset för mexikansk skräckfilm vid liv. Det har också kommit en hel del annat spännande från landet under de senaste årtionden, såsom The Untamed (2016) och Tigers are not Afraid (2017), så Mexiko är definitivt ett skräckfilmsland att hålla ögonen på. De tre filmer som ni kan rösta på är alla mexikanska 80-talsfilmer med tydlig inspiration av amerikanska slashers från tiden, men med en egen twist . Gå gärna in på hemsidan och rösta på den ni vill att vi ska visa här bredvid.

Månadens quiz bjuder på en rad mexikanska gobitar. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna fina priser. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns att inhandla i baren.

Kvällens program: Torsdag 25/5 2023 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Säsongsavslutning 25/5 2023 - Tema: The Best av Mexiko