Skräckfilmskväll 13/12; Tema - Frosseri (De 7 dödssynderna)

Nu när julen står och trycker i dörren så bjuder Theatre of Blood på ett julbord av det lite mer magstarka slaget. 

Julen är matkomans högtid nummer ett och vad passar då bättre än en filmkväll på temat frosseri? Frosseri är ju även den dödssynd som Jesus gillar bäst, speciellt om det handlar om en flaska chianti att skölja ned hans kropp med. Hur kan då frosseri vara något som kristendomen ser ned på? Precis som med lust är det hemska med frosseri att hålla på med kroppens behov och begär, men här handlar det snarare om att hänge sig åt njutning i form av mat och dryck i överflöd. De trista gamla grekerna med Aristoteles i spetsen var stora anhängare av måttfullhetens dygd. En av de tre inskriptionerna i apollontemplet i Delfi var mēdén ágan ”intet till övermått”, vilket vittnar om vilka tråkmånsar de kunde vara. De hade ju sin kult tillägnad Dionysos såklart, men backanaler var inget som kristendomen tog till sig när Thomas av Aquino gav sig på de grekiska texterna. Att koppla kroppen och kroppslig hängivelse till synd är ett arv som kristendomen inte bara hämtade från grekerna, utan denna världsbild var förekommande i många religioner och kulter samtida med de tidigaste kristna så som manikeism och diverse gnostiska läror. Kopplingen mellan asketism och helighet verkar vara populär inom många av antikens och den moderna världens religioner. Även om vanligt folk inte förväntas leva som asketer finns det alltid en mängd matregler att roa sig med för lekmannen, från fasta till fisk på fredagar. Så göm chipspåsarna för guds skull. Mat är mord!

 

Att hitta exempel på frosseri i skräckfilmens värld är både lätt och svårt. Det finns många inslag genom filmhistorien där äckliga matscener figurerar. Men de är sällan temat för en hel film. Det finns inget jätteutbud av syndiga svullare som får sitt straff. Ätande som tema finns ju självklart med i alla filmer där monster eller psykopater sätter tänderna i folk. Från zombies till Hannibal the cannibal. Men där zombies och andra människoätande monster visserligen kalasar på olika intressanta kroppsdelar, så är frosseri inte riktigt grejen. Frosseri får mig snarare att tänka på fester där folk äter tills de kräks. Filmer där överdåd leder till undergång så som i "The Masque of the Red Death", där prins Prosperos dekadenta fest inte kan hålla pesten borta. Eller som i filmer där mat används för att tortera hungriga personer, helst på ett utsvävande och äckligt sätt, så som i den utdragna matscenen i Singapore sling. Vi har ju även filmer så som "Salò, eller Sodoms 120 dagar", med sina välkända sadistiska matscener. Filmer med människor på menyn är ju även det något som passar in i temat, men kanske i en mer intrikat form än kannibal- och zombievarianten. Vi har som vanligt valt ut tre filmer inom temat som ni kan rösta på, samtliga med potentialen att ge matsmältningsproblem. Passa på att lägga din röst på den mest frestande aptitretaren här bredvid!

 

Och som alltid har vi satt ihop ett quiz, även detta på temat frosseri. Så kom och visa upp dina kulinariska filmkunskaper. Som kungen uttryckte det i sitt jultal, det kommer inga stekta gallblåsor flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa, så pallra er hit! Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Med tanke på rådande omständigheter så vet ni att det INTE går att inhandla starköl i baren just nu, men folköl finnes, eventuell annan salongsberusning  får ni fixa själva. Enklare mat och snacks går fint att köpa.

 

Torsdag 13/12-2018 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 13/12; Tema - Frosseri (De 7 dödssynderna)