Skräckfilmskväll 15/11: Tema - Högmod (De 7 Dödssynderna)

ToB fortsätter att grotta ner sig i De sju dödssynderna. Denna gång har turen kommit till högmod.

Historiskt är just högmod ansedd som den värsta av dödssynderna och den som ger upphov till de övriga, en önskan att vara viktigare än andra människor och älska sig själv mer än Gud och andra människor. I Bibeln är exemplen på människors högmod och hur det straffar sig många. Historierna om Adam och Eva och Babels torn är kanske de kändaste exemplen på att högmod går före fall. I skräckfilm finns en lång tradition av att visa hur detta moraliska tillkortakommande straffar sig. Vetenskapsmän är ofta de som får symbolisera högmodet i skräckfilmer. Det är slående hur ofta vetenskapsmän på film framställs som fartblinda galningar som inte låter sig nedslås av några misslyckanden eller varningstecken. Plötsligt har deras skapelser, om de så är mekaniska eller levande löpt helt utom kontroll tills de i filmens klimax vänder sig mot sina skapare och sedan själva förgörs. Genom ödet eller ett gudomligt ingripande återställs sedan status quo.

 

Mary Shelleys "Frankenstein" är själva urtypen för dessa galna vetenskapsmän. Boken filmatiserades två gånger som stumfilm, men det var Universal Studios version från 1931 med Boris Karloff i rollen som monstret som blev själva milstolpen i genren som alla senare filmer måste förhålla sig till. "Dr Jekyll och Mr Hyde", en kortroman skriven av Robert Louis Stevenson och publicerad 1886 är en annat klassiskt exempel på högmod och ett exempel på hur intagandet av ett diverse substanser kan gå över styr och släppa fram människans mest primitiva och brutala sidor. Även denna har filmatiserats otaliga gånger. I "Godzilla"-filmerna är det människans provsprängningar av atombomber som väcker monstret till liv. Ett tema som återfinns i ytterligare en rad monsterfilmer från femtiotalet såsom "Them" (1954) där radioaktiviteten muterar myror till enorma proportioner. Andra mer sentida exempel på experiment som går fel är "Re-Animator" (1985), "Jurassic Park" (1993), "The Fly" (1986) med flera. Det är ett ständigt återkommande tema i dessa filmer att den gudalika människan vägrar acceptera saker som de är, försöker det okända och därigenom hamnar i trubbel. Ofta hintas om den begynnande anarki som står för dörren om man inte sätter ett stopp för galenskaperna. Högmodet kan också ta sig uttryck i filmer om sektledare som ser sig själva som närmast gudomliga. "The Sacrament" (2013) som är baserad på de verkliga händelserna kring Jim Jones och massakern i Jonestown 1978 är ett exempel på det. Nämnas bör också slutligen alla de filmer där människor sluter en pakt med djävulen för att få vara de eftersträvar, något som sällan slutar väl. I denna genre återfinns filmatiseringar av "Faust", Studenten från Prag, "Djävulens Advokat" (1997), "The Devil and Daniel Webster". I dagens samhälle där människor tävlar i att framhäva sig själva och visa hur lyckliga och framgångsrika de är på sociala medier och i arbetslivet, har pendeln svängt till att högmodet närmast betraktas som något naturligt och eftersträvansvärt. Även det som i de galna vetenskapsmännen ägnade sig åt i filmer från förra seklets början har idag blivit vardagsmat. De galna vetenskapsmännen som filmcliché är idag mer sällsynt, men samtidigt kan den verkliga forskningen göra mycket av det som då var fantasier, såsom att transplantera organ, skapa modifierade livsformer och kloner. Robotar av alla sorter är idag vanliga och kan inom kort bli något som vi alla har i vår vardag. Det som än gång var högmod är idag vardag. Kan då din önskan bli vår vilja? Testa genom att rösta på den typ av film just Du vill se här bredvid

 

Till månadens quiz har vi samlat ihop 12 filmer som alla på olika sätt handlar om högmod. En plats på ToB:s Hall of Fame står även på spel. Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Med tanke på rådande omständigheter så vet ni att det INTE går att inhandla starköl i baren just nu, men folköl finnes, eventuell annan salongsberusning  får ni fixa själva. Enklare mat och snacks går fint att köpa.

 

Torsdag 15/11-2018 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 15/11: Tema - Högmod (De 7 Dödssynderna)