Skräckfilmskväll 15/2: Tema - Kyrkan

Spänn fast säkerhetsbältena för nu bär det av till nästa otäcka resmål på vår färd mellan onda platser.

Kyrkor, kloster och andra religiösa byggnader är populära inom skräck. Gamla religiösa byggnader bär på en inneboende stämning, som på samma sätt som ett gammalt slott ger en hel del gratis mystik åt filmen. Det är kanske ingen slump att det inte så ofta är Smyrnakyrkans nyinvigda samlingslokal om figurerar, utan kanske snarare en gotisk kyrkobyggnad. De filmer som utspelar sig i denna miljö har allt som oftast ockulta förtecken. Vi hittar ingredienser så som demoner, kulter och präster med vita kragar. Vanhelgande av kyrkan, som i "Exorcisten", är ett tydligt tecken på att onda krafter är i faggorna. En av de mest självklara associationerna till kyrkoskräck är såklart, "The Church" från 1989 regisserad av Michele Soavi. Den har med en hel rad av de ingredienser som kan klämmas in i en kyrkofilm. Ett ondskefullt förflutet, besatta människor, hemliga gångar och en portal till helvetet som hade gjort sig utmärkt i Sunnydale High. Ockulta filmer finns såklart från andra världsdelar och med andra religiösa förtecken. Vi har ju tidigare sett häxhuvuden med dinglande tarmar i ”Mystics in Bali” här på TOB. Satan själv kommer ut och fightas i Filippinska ”The killing of satan”. Turkiet har levererat några B-filmer där onda djinns spelar spratt. Men när det kommer till filmer där själva byggnaden är central verkar den gotiska kyrkan ha en särställning. Den är uråldrig, ligger ofta nära en kyrkogård, och är utsmyckad med gargoyler. Den är läskig. För et som inte är återkommande besökare på söndagarnas  gudstjänster eller andra heliga ritualer för den delen ta chansen att göra oss sällskap till ett ställe ni oftast inte hänger på. Men vilket, ja det röstar ni fram här bredvid. 

 

En liten tävling blir det även som uppvärmning. Kanske inte i klass med forna tiders husförhör och något straff a la evig fördömelse blir det inte heller om man tappar bort ett eller annat svar på vägen. En del gamla kalssiska scener lär emellertid nog dyka upp så en igenkänningens glädje kan vi ju alltid hoppas på. 12 kända och mindre kända filmklipp med tillhörande frågor bjuds det på som brukligt och en plats på ToB:s Hall of Fame står på spel, vilket ju väl kan mäta sig med sjunde himlen. Lite annat smått och gott blir det så klart också. Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Mat och dryck finns till försäljning för en billig peng.

 

Torsdag 15/2-2018 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 
Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

 

Skräckfilmskväll 15/2: Tema - Kyrkan