Skräckfilmskväll 17/1: Tema - Avund (De 7 dödssynderna)

Nytt år och nya spännande upplevelser. ToB går in på sitt 11:e år piggare än ... tja för två veckor sen kanske.

Kanske är det någon som sneglar lite avundsjukt på våra bedrifter, men alla kan om man vill, eller kanske inte. Det sägs att "plötsligt händer det", men aldrig för dig så klart. Lång näsa! Någon har vunnit sju mille på Lotto enligt ett anslag i kvarterets tobaksbutik, men inte du. Grannen har köpte en ny fräsig bil igen, men inte du. Polaren ska på dejt med en riktig snygging, men inte du. Kollegan fick löneförhöjning, det fick du med men inte lika mycket. ”Du har alltid en sån äcklig tur, ett osvikligt flyt. Själv får jag hävda mig genom överdrivet skryt. Varför får du alltid allt som både du och jag vill ha. Och varför ska jag behöva låtsas vara glad?” Ja, kvällens tema tar sig an den dödssynd som möjligen är den mest bespottade. Avunden står ut bland dödssynderna. Många laster handlar mest om tanklöshet. Men i avunden finns ju även en direkt illvilja. Kanske är det därför den i alla tider har fördömts och förkastats. Vällust och frosseri kan vi ägna oss åt inom rimliga gränser utan att bli bespottade, men avundsjuka… Det är inte bara att avund handlar om att man vill ha det någon annan har utan också om missunnsamhet, har inte jag det du har ska inte du ha det heller. Det finns här också en nära koppling till svartsjuka, dvs rädslan att förlora något du anser dig ha rätt till till någon annan. Det är detta missunnsamma och destruktiva drag hos avunden (och svartsjukan) som gör dessa uttryck så oattraktiva men ack så tacksamma att använda i skräckfilmssammanhang. Med en avundsam personlighet riskerar man ju till exempel inte bara att vara obehaglig för andra, utan också att skapa onödigt lidande för sig själv. I stället för att finna glädje i det man själv har eller rentav glädje i andras glädje, blir andras framgångar till en plåga för en själv. Till viss del kan möjligen denna avundsamhet fungera som en drivkraft att själv lyckas med saker. Men hur många framgångar man själv än har, går det inte att komma runt att det kommer att finnas långt fler framgångar som andra får i stället. Det mest klassiska upplägget i skräckfilmssammanhang handlar väl om besatta kvinnor som Jennifer Jason Leigh i ”Single White Female”, Glenn Close i ”Fatal Attraction” eller Drew Barrymore ”Poison Ivy” men även män med psykopatiska drag som Kurt Russell i ”Unlawful Entry”. Michael Keaton i ”Pacific Heights” och Luis Tosar I “Sleep Tight”. Vi har även vänskap som ballar ur, likt i ”Switchblade Romance” eller ”Always Shine” men även föräldrar som är något för kontrollerande vilket får förödande konsekvenser, ”Psycho” och ”Braindead” är två skilda exempel. Avund kan även ta de mest märkliga uttryck som i ”Over Your Dead Body” eller ”Get Out”.  Ja här finns väldigt mycket att hämta och självklart ska du hänga med, folk kommer bli gröna av avund när de får höra vad de missat. Men vad ska vi då visa, lägg din röst på rätt alternativ här bredvid.  

 

Visst har det väl hänt att man grämt sig över en utebliven seger, framför allt när det gäller ayy briljera med sina kunskaper inom populärkultur i allmänhet och skräckfiktion i synnerhet. Men nu är avundens tid över, för denna gång är det säkert din tur att ta hem segern i ToB:s lilla skräckfilmsquiz. Hur svårt ska det vara egentligen, det blir en massa klipp från filmer med någon slags avund som ingrediens. vad som lär komma går säkert att räkna ut. Tänk att få bli odödliggjord genom en inteckning på ToB:s klassiska HoF-Lista! Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Med tanke på rådande omständigheter så vet ni att det INTE går att inhandla starköl i baren just nu, men folköl finnes, eventuell annan salongsberusning  får ni fixa själva. Enklare mat och snacks går fint att köpa.

 

Torsdag 17/1-2018 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 17/1: Tema - Avund (De 7 dödssynderna)