Skräckfilmskväll 18/10: Tema - Vrede (De 7 Dödssynderna)

Då var det åter dags för månadens lilla humörhöjare, ToB är tillbaka med sin presentation av de sju dödssynderna och förhoppningsvis ska det hela utfalla till belåtenhet.

Vi vill ju helst undslippa sura miner och onda blickar för ilska föder sällan något gott. Just detta faktum ska vi kika närmare på då kvällens dödssynd är just vrede, kanske en av de vanligaste drivkrafterna inom skräckfilm. Vrede är ju ett väldigt tacksamt tema att använda sig av eftersom vi alla har en så nära relation till denna känsloyttring, för handen på hjärtat hur många av er har inte burit på mordiska tankar någon gång i livet? Just vrede är ju något som inte sällan triggar igång våldsamheter som därefter lätt eskalerar. För vrede leder ofta till känslor av hämndbegär, och hämnd kan ju i skräckfilmssammanhang utkrävas även bortom graven. Vrede kan lätt väckas av flera orsaker; avundsjuka, svartsjuka, svek, aversion, tillkortakommande, besvikelse, kränkthet eller ren och skär galenskap. Människor kan som sagt uppleva vredesmod när de känner att de själva eller någon de bryr sig om har blivit utsatta för någon oförrätt, när de anser sig ha rätt att bli förbannade eller när de är säkra på att någon bär skulden för en begången orättfärdig situation och bör få veta det. Vrede har naturligtvis varit en röd tråd genom hela vår kulturella historia. Redan i "Bibeln" gick den gammaltestamentliga guden allt som oftast bananas av vredgad kränkthet och såg till att folk blev slaktade hej vilt. I Hesekiel 6.12-13 kan vi t ex läsa att "Den som är långt borta skall dö av pest, och den som är nära skall falla för svärd, och den som bliver kvar och varder bevarad skall dö av hunger; så skall jag uttömma min vrede på dem. Och I skolen förnimma att jag är HERREN, när deras slagna män ligga där mitt ibland sina eländiga avgudar ... ". Även den kärleksfulle Jesus kunde surna till ibland, "Men dessa mina ovänner, som icke ville hava mig till konung över sig, fören dem hit huggen ned dem här inför mig", Lukas 19:27. De gamla grekerna visste också hur man kunde skildra vredens förödande konsekvenser i klassiska tragedier som exempelvis Euripides hämnddrama ”Medea” från 431 f Kr. Handlingen kretsar kring kungadottern Medea som förråder sin familj och sitt land pga sin kärlek till hjälten Jason. Han sviker dock henne för en annan kvinna och Medea dödar därför deras två barn varpå hon därefter ger sig på Jasons nya fru som hon mördar. Smärtan Jason åsamkat henne eldar på vreden och hatet och viljan att ge igen. ”Hell hath no fury like a woman scorned" som William Congreve uttryckte det i ”The Mourning Bride” – ”Inte ens i helvetet finns så mycket raseri som i en försmådd kvinna”.

 

Inte så konstigt då att vi fått se så många gestaltningar av hämndlystna kvinnor, både levande och döda. Mycket ond bråd död har följt i spåren av vredesmod, både i litterära verk och filmproduktioner. Redan i tidiga stumfilmer som “The Hunchback of Notre Dame” (1923), “The Phantom of the Opera” (1925) och ”The Unknown” (1927) framkommer temat tydligt och trenden går igen under 1930-talet i filmer som i ”Freaks” (1932), ”Mad Love” (1935) eller ”The Devil-Doll” (1936). Förutom svartsjuka har väl hämnd för olika oförrätter varit den vanligaste orsaken bakom dödlig vrede i skräckfilmsorienterade produktioner. Denna hämnd har oftast skildrats i övernaturliga förbannelser, mordiska rape-revenge-draman eller villigante-uppgörelser. Vredgade gengångare har främst förekommit i gestalt av asiatiska hämndlystna kvinnor som återvänder från graven, t ex ”Ugetsu” (1953), ”Kaidan” (1964), ”Ringu” (1998) eller ”Ju-on” (2002). På 1970-talet blev mer våldsamt sadistiska filmer vanliga som resultat av den stora exploitationtrend som då rådde. De ökända rapre-revengefilmerna blev ett typiskt inslag där kvinnor bryter sig ur offerrollen för att slå tillbaka mot förövarna, ”The Last House on the Left” (1972), ”Thriller - en grym film” (1973), ”I Spit on Your Grave” (1978) eller varför inte ”Sargad” (2017) är bara några genreexempel. Parallellt växte vigilante-filmen fram, där en protagonist som utsatts för en oförrätt tar lagen i egna händer för att utkräva blodigt utstuderad hämnd. Stilbildande här är så klart Michael Winners "Death Wish" (1974) i vilken en New York-arkitekt spelad av Charles Bronson ger sig ut på mördarstråt efter det att hans fru mördats och dottern våldtagits. Dessa filmer är fortfarande vanliga, ta bara Kim Jee-woons hyllade ”I Saw the Devil” (2010). I USA har hämndlystna slasherikoner varit särskilt framträdande under 1980-talet, vad skulle skräckfilmsvärlden vara utan Jason, Freddy, Chucky eller rent av den hämndlystne The Fisherman från ”I Know What You Did Last Summer”? En mer artificiell form av vrede som får förödande konsekvenser har också då och då dykt upp, filmer som har nära koppling till zombiefilmen. Här kan nämnas produktioner som George A. Romeros ”The Crazies” (1973) eller Danny Boyles ”28 Days Later...” (2002). Hur som helst kan vi konstatera att konsekvenserna av vrede i skräckfilm oftast blir ödesdigra. Så frågan är nu, vad kan vi förvänta oss av kvällens film? Ja, vilken historia vi får ta del av, det avgör ni genom att avlägga er röst här bredvid. Nu jävlar ..!

 

Som vanligt blir det uppvärmning med sedvanligt filmquiz, förhoppningsvis kommer det inte att reta gallfeber på någon. men mycket ilska kommer att släppas lös i de 12 filmklipp ni ska försöka identifiera. Här har ni chans att visa er på styva linan och kanske rent av vinna något "fint" pris.   En plats på ToB:s Hall of Fame står även på spel. Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Med tanke på rådande omständigheter så vet ni att det INTE går att inhandla starköl i baren just nu, men folköl finnes, eventuell annan salongsberusning  får ni fixa själva. Enklare mat och snacks går fint att köpa.

 

Torsdag 18/10-2018 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 18/10: Tema - Vrede (De 7 Dödssynderna)