Skräckfilmskväll 19/10: Tema - Skolan

Oktober har slutligen lagt sin mörka svepning kring vår lilla del av världen, i dessa tider dock stämningsfullt kombinerat med det brandgula sken som emanerar från den annalkande Halloween.

Ja, detta är i sanning en härlig tid och aldrig har väl skräckfilmstittande känts så på sin plats. Något som även nalkas är höstlovet, säkert efterlängtat av mången trött skolungdom. Men det finns flera skäl än enerverande lärare, trista läxor, tunga prov och en ständig jakt på att vara cool och ha rätt status att se på skolan som en i vissa fall obehaglig plats, vare sig det handlar om spöklika visioner i mörka korridorer, rädslan att bli utstött eller att helt enkelt bli instängd i ett skåp av någon svinaktig översittare. Så vad passar då bättre än att kvällens tema vad gäller onda platser kommer att fokusera på skolan. Att just skolmiljöer förekommit som centrala inslag inom skräckgenren är egentligen inte så märkligt. Vi kan ju alla relatera till vår egen tid i skolan och ämnen som mobbing, statusjakt, sexuellt uppvaknande, ansträngda vuxenrelationer, prestationsångest och sökandet efter en egen identitet är ingredienser som därför funkar väl att krydda en skräckanrättning med. Tiden i skolan påverkar självklart hur fortsättningen på vårt liv tar sig form, om det nu blir någon fortsättning …  Maskerade galningar, skrikande cheerleaders, skumma lärare och mörka hemligheter, visst har skolan mer att erbjuda än sega lektioner. Så låt oss se om vi kan få uppleva något lika obehagligt som naglar skrapandes mot en griffeltavla. Redan under ungdomskulturens födelse på1950-talet fick vi se prov på de första skräckfilmerna i skolmiljö, även om dessa kanske inte var så skrämmande utan mer uttryck för framväxen av den nya tonårsgenerationen. ”I Was a Teenage Werewolf” (1957) och ”I Was a Teenage Frankenstein” (1958) är typexempel på detta. På 1970-talet dök det upp några rullar med en mer konstnärlig ambition som ”Picnic at Hanging Rock” (1975) och ”Suspiria” (1977) men det är väl framför allt den tidiga slashern ”Black Christmas” (1974) som skulle bilda just "skola" för vad som komma skulle. Slashertemat har ju i mångt och mycket gått hand i hand med high school- och collegefilmen vilket vi sett ett otal exempel på. Som bevis på detta är det bara att nämna idag allmänt kända slasherproduktioner som ”Prom Night” (1980), ”Final Exam” 1981, ”The Prowler” 1981, ”The Dorm That Dripped Blood” (1982), ”The House on Sorority Row” (1983), ”A Nightmare on Elm Street” (1984), ”Slaughter High” (1986) eller ”Scream” (1996). Ett annat tacksamt tema behandlar utsatthet och att vara utstött. Hämnden har ofta blivit mer blodig än ljuv i filmer som ”Carrie” (1976), ”The Craft” (1996), ”Ginger Snaps” (2000) och ”The Loved Ones” (2009). Självklart avhandlas även ämnen som Sex, drugs och rock´n roll – ”Class of Nuke ‘Em High” (1986), ”Dance of the Dead” (2008), onda inkräktare - ”The Faculty” (1998), ”F” (2010) och moraliskt förfall överlag – ”Massacre at Central High” (1976), ”Battle Royale” (2000), ”Suicide Club” (2001). Vilken sorts skolskräckis det blir denna kväll avgör som vanligt Ni, så glöm inte att lägga en röst på den typ av film som ska visas.

 

Har ni gjort er hemläxa? Vem kommer att bli bäst i klassen denna kväll. Är det "A-studenten" Mad Fox igen månne eller ska någon rycka åt sig pekpinnen och slå honom på fingarna denna gång? Så många frågor, så få svar. Temat för månadens quiz blir så klart skräck i skolans värld. 12 mer eller mindre kända filmklipp kommer att visas med tillhörande textfrågor. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna "fina" (nåja) priser.  Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Mat och dryck finns till försäljning för en billig peng.

 

Torsdag 19/10-2017 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 
Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 19/10: Tema - Skolan