Skräckfilmskväll 19/9: Tema – Skräckens färger: Blodröda nyanser

“Jag ser rött Rött som blod Rött som köttet i slaktarns bod”.

Ja så skaldade en gång den gamle surgubben Ulf Lundell. Och vad har det med något att göra kan man ju då undra. Jo, septembers filmkväll kommer just att ha temat Röd när vi fortsätter att kladda runt bland skräckens färger. Denna gång kan ni således förvänta er en del blod och gore samt en skopa vrede, utlevelse, hetta, fara, manisk passion samt underhållningsvåld överlag. För detta är ju sådant som färgen rött signalerar. Denna färg är alltså kopplad till några av våra mest basala och primitiva känslor, inte då så konstigt att den är ett återkommande inslag i de berättelser vi skapar (tänk alla litterära verk eller filmer med ordet rött i titeln). Blodiga effekter på film har sett olika ut över tid beroende på filmteknik samt rådande normer. Före 1960 var skräckfilmsgenren tämligen ”blodfattig”, de klassiska monster- och sci fi-rullarna var ju till stor del riktad mot en mainstream-publik och dåtidens censur hade säkert stoppat grövre inslag. Men på 1960-talet kom saker och ting att förändras. En milstolpe var Alfred Hitchcocks "Psycho" (1960) där väl alla minns den klassiska duschscenen med Janet Leigh. Visserligen får vi inte se några detaljer men obehaget förstärks av det blod som rinner. Hitchcock har även sagt att han var tvungen att spela in Psycho i svartvitt eftersom just blodet annars hade sett rosa ut i färg, och rosa är ju inte direkt skrämmande.

 

När man ser till blod och gore på film kom dock 1965 att bli det år som skulle lägga den nya ribban för vad som kunde visas när det kom till grafiska mordscener. Det publiken nu fick se i Herschell Gordon Lewis film “Bloodfeast” var ett upplägg som inte fokuserade på klassiska skräckelement som spänning och atmosfär utan snarare öste på med hinkvis av blod och tarmar. De provocerande äckeleffekterna var nu det som skulle skaka om folk snarare än smygande obehag. Herschell Gordon Lewis, "Godfather of Gore.", har kommit att inspirera en mängd senare subgenrer som giallo, slasher, zombiefilm, kanibalfilm och inte minst det som idag benämns ”torture porn” (”Saw”, ”Hostel”, ”Martyrs” etc). 1970-talet kom att bli lite av en guldålder för exploitation-doftande skräckfilmer, giallis och zombierullar vilka många gånger var tämligen blodiga eller i alla fall fyllda med stämningar som skulle föra tankarna till blodiga mord, Tobe Hoopers klassiker ” The Texas Chain Saw Massacre” (1974) är ett av de främsta exemplen på detta. Alltmedan blodet flöt i allt stridare strömmar på vita duken kom det också att ändra kulör. Den kroppsvätska som en gång var tänkt att återges som autentiskt röd kom efterhand att antingen se allt mer stiliserad ut alternativt verka väldigt mycket fake. Innan det sena 1970-talet gavs blod på bio oftast en ljusröd nyans liknande nagellack eller latexfärg. Tankarna gick inte sällan till ketchup, vilket det faktiskt ofta rörde sig om. Sedan dess har har filmblodet blivit allt mörkare och ibland fått en närmast svart nyans. Blodpölar och blodstänk har alltmer blivit rent estetiska inslag helt enkelt.

 

Med tiden har skräckfilm (ja även andra typer av filmer) blivit allt blodigare. På 1980-talet var rullar som ”Evil Dead” (1981) och ”Near Dark” förbjudna att visas på biografer i Sverige medan ingen idag höjer på ögonbrynen över att ”Evil Dead” remaken från 2013 visas på mainstream-biografer eller att Hostel (2005) går på TV. Toleransnivån har höjts och skräckfilm ses inte längre som något udda och obskyrt. Så låt oss denna kväll hedra skräckfilmens blodiga historia genom att avnjuta just en tämligen blodig produktion fylld av mord, aggression och galenskap. Det kommer inte att bli särskilt sublimt, sofistikerat eller smakfullt utan snarare pang på rödbetan. Vi kommer visserligen att undvika den smalare extremskräcken men förhoppningsvis ska ändå kopparsmaken likväl infinna sig. Hur kladdigt det blir bestämmer du genom att lägga en röst på det mest lockade alternativet här bredvid.

 

För att få blodet att svalla lite mer så blir det som vanligt ett litet skräckfilmsvideo-quiz att sätta tänderna i. Förhoppningsvis kommer inget att rent bokstavligen se rött, det är ju bara på skoj. 12 klipp med allehanda tillhörande frågor blir det och den som lyckas bäst vinner ett litet symboliskt pris samt en inteckning på ToB.s HoF-Lista. Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Med tanke på rådande omständigheter så vet ni att det INTE går att inhandla starköl i baren just nu, men folköl finnes, eventuell annan salongsberusning  får ni fixa själva. Enklare mat och snacks går fint att köpa.

 

Torsdag 19/9-2018 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 19/9: Tema – Skräckens färger: Blodröda nyanser