Skräckfilmskväll 21/11 Tema - Skräckens Färger: Rosa queerskräck och skräcken för det queera

Varmt välkomna till den näst sista omgången av TOB detta år och på denna Truck.

Temat i höst har ju varit skräckens färger och färgen denna gång är rosa. Rosa är en färg som har en stark anknytning till queerkulturen. ”Pinkwashing” och ”rosa pengar” är exempel på begrepp som kopplar hbtq-kultur till färgen rosa. Pinkwashing är ett fenomen där stater, organisationer eller företag använder sig av en progressiv syn i hbtq-frågor som ett sätt att skyla över andra brister. Med ”rosa pengar” åsyftas köpkraft och ekonomiskt kapital inom hbtq-miljön. Att just rosa blivit förknippat med queerkulturen är lite märkligt då färgen länge snarare har varit en väldigt maskulin symbol. Det är först under efterkrigstiden som rosa blir en feminint kodad färg, varpå den sedermera adopterats i queerkretsar. Så vad har då homosexuella och transpersoner och annat superohetro folk haft för utrymme inom skräckfilmens värld?  Ingen alls fram till 60-talet skulle man kanske kunna säga. Det är svårt att hitta hbtq-personer i film innan 60-talet även om det finns undantag. Exempelvis kan vi hitta en lesbisk kvinna i "Pandoras boxfrån 1929. Det finns säkerligen fler exempel men det vanliga för denna period, är att de filmer som idag har fått en kultstatus som queer-film snarare är en tolkning av relationer som antyds snarare än explicita queera karaktärer.

 

Ett undantag till kan kanske vara Ed Woods "Glen or Glendasom är en märklig blandning av dramadokumentär och en knasig Bela Lugosi som skriker ”pull the strings” som någon slags konstig inramning. Det som också är unikt är att Glen or Glenda ger en positiv bild av huvudpersonen som klär sig i kvinnokläder. I det stora flertalet filmer, ända fram till 90-talet, är hbtq-karaktärer problematiska och negativt kodade. De kan vara komiska knasiga bögar som i "Blackula", eller så är de lesbiska vampyrer i en Hammer- eller Rollin-film. De får också ofta rollen som plågade individer med barndomstrauman som i ett gäng med giallos. Ett till undantag från regeln under 70-talet är såklart "The Rocky Horror Picture Show" där gränsöverskridande sexualitet snarast är norm. Först när vi kommer fram till slutet av 90-talet börjar det dyka upp fler komplexa och välskrivna karaktärer på queerspektrat. "Buffy the Vampire Slayerses av många som en milstolpe på området. Idag behöver man inte längre leta med ljus och lykta, eller göra en queertolkning av en karaktär, för att hitta hbtq-personer i skräckfilm. Men skräckfilmsvärlden är en värld av klyschor och än idag kan vi hitta den knasiga extravaganta bögen eller lesbiska häxor och vampyrer som snarast finns där för den manliga blicken. Nu är frågan vilka preferenser har Du vad gäller typen av film som ska visas denna kväll? Rösta här bredvid.

 

Som vanligt kommer det att värmas upp med ett helt inkluderande quiz. Både mänskliga och icke så mänskliga får vara med om så önskas. Vi har ett par priser kvar att bli av med och fortfarande finns chansen att bli förevigad på ToB:s HoF-Lista. Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Med tanke på rådande omständigheter så vet ni att det INTE går att inhandla starköl i baren just nu, men folköl finnes, eventuell annan salongsberusning  får ni fixa själva. Enklare mat och snacks går fint att köpa.

 

Torsdag 21/11-2019 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 21/11 Tema - Skräckens Färger: Rosa queerskräck och skräcken för det queera