Skräckfilmskväll 25/4 Tema - Skräckens Färger: Vita vidder
Vilka färger har dina mardrömmar? Det är en fråga som många konstnärer reflekterat över genom historiens gång.
Just anspelningar på associationer som olika färger och nyanser väcker har varit ett framträdande inslag när olika konstyttringar har skapats. Att färgsymbolik även varit ett framträdande inslag inom skräckfilmen är således inte så konstigt, färger har använts för att förstärka känslointryck genom hela vår berättartradition. Filmskapare använder ofta medvetet en viss typ av färg eller färgskala för att skapa karaktäristiska personligheter, scener eller ändelser. Färger på posters eller i filmtitlar är också sätt att förmedla en känsla av vad det är för typ av historia vi har att vänta, Dock bör vi som åskådare dela den kulturella kontext som filmskaparen hämtat färgsymboliken från, annars faller mycket av de associationer som ska väcka känslor. För det är ju så att det finns stora kulturella skillnader hur vi tolkar färgintryck. Samma färg kan väcka olika känslor beroende på vilken kulturtradition vi talar om. Det som således t ex ska väcka obehagskänslor på en plats kanske tolkas helt annorlunda på ett annat ställe. Här kommer vi att utgå från ett västerländskt perspektiv vad gäller färgsymbolik i skräckfilm, men det innebär inte nödvändigtvis att denna väcker liknande associationer hos alla. Vad man kan tyckas se är dock att de flesta filmgenrer, romcoms, sci-fi, action, skräck verkar favorisera visa typer av färger för att skapa sin egna identitet. Giallo-genren är väl den mest typiska men gult har även använts i filmer för att signalera galenskap eller sjukdom i allmänhet. Ett exempel är t ex Tarantinos ”Kill Bill”, den gula postern ville inte bara dra till sig blickar utan även signalera den psykiska instabiliteten hos Uma Thurmans karaktär, vilket genomsyrar hela filmen.
Gult vore ju en passande färg att inleda ett färgtema med så här i påsktider, men istället väljer vi att måla med vitt istället. Den vita färgen är i detta sammanhang kopplad till påskdagen och uppståndelsens glädje. Är det zombiekomedi på gång måmme. tja vi får se. Vad finns annars att säga om vitt ur ett kulturellt perspektiv i allmänhet och ur skräckfilmssynpunkt i synnerhet? Vitt är ju en neutral färg ned mycket liten dragning mot någon annan kulör. Genom historien har vitt ofta setts som en symbol för godhet, andlighet, renhet, helighet och gudomlighet. Egyptiska, grekiska och romerska gudar framställdes exempelvis ofta i vita skrudar. Denna tradition lever även kvar idag, Hollywood associerar ofta goda karaktärer med vitt, den vita hästen, cowboyen med den vita hatten, den vite trollkarlen etc. En intressant skillnad mellan västerländsk och asiatisk kultur är att medan vitt i väst symboliserar oskuldsfullhet och renhet, vilket bl a manifesteras i vita brudklänningar, så representerar samma färg sorg, förlust och död i öst, härav de vita gravklädnader alla mörkhåriga spökflickor bär. Denna kväll kommer vi att ta fasta på vitt som symbol för vinter, snö, kyla och sterilitet, särdrag för miljöer som varit tacksamma att använda i åtskilliga skräckfilmer för att skapa en anspänning byggt på isolering, desperation, hopplöshet och paranoia. Kopplingen mellan vit färg och en hotande och ensam undergång är naturligtvis ingen ny föreställning, redan i det forntida Egypten existerade denna association i och med den vita livlösa öknen täckte en stor del av rikets areal. Det finns idag självklart ett flertal skräckfilmer som även skickligt har utnyttjat karga och öde landskap som scener för någon form av kamp för överlevnad mot galningar, vilda bestar eller naturkrafterna själva. Allt sedan Christian Nybys "The Thing from Another World" 1951 har en ström av vintriga skräckhistorier följt, mest noterbar är väl John Carpenters remake "The Thing" från 1982, men även klassiker som Stanley Kubricks "The Shining" 1980, Antonia Birds "Ravenous" 1999 eller varför inte Alejandro G. Iñárritus "The Revenant" 2015. Sen finns det naturligtvis en mängd otäcka varelser som kan placeras in i de iskalla miljöerna för att ytterligare förhöja stämningen, snömän i "The Abominable Snowman" 1957, aliens i "Dreamcatcher" 2003, vampyrer i "30 Days of Night" 2007, zombier i Død Snø 2009 eller varför inte hajar som i "Avalanche Sharks" 2013. Vad kommer vi stöta på denna gång, det kan du vara med och bestämma genom att göra din stämma hörd genom en röst här bredvid.
Ett quiz ska vi som vanligt även bjuda på, undrar vem som kommer att hålla huvudet kallast? Ett par mer eller mindre kända filmklipp ska i alla fall indentifieras och dessutom kompletteras med svar på logiska eller dumma följdfrågor. En plats på ToB:s klassiska HoF-Lista står på spel och ett litet kompletterannde pris ska vi väl också lyckas skrapa fram. Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Med tanke på rådande omständigheter så vet ni att det INTE går att inhandla starköl i baren just nu, men folköl finnes, eventuell annan salongsberusning får ni fixa själva. Enklare mat och snacks går fint att köpa.
Torsdag 25/4-2018
Kvällens program:
19:00 - Dörrarna öppnas
19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz
Ca 20:00 - Kvällens film
Ca 22:00 - Prisutdelning
Ca 22:30 – Stängningsdags
Plats: Truckstop Alaska Karlavagnsgatan 13
Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.
Vi ses!
ToB-gänget