Skräckfilmskväll 30/3: Tema - Kladdiga trendsättare

ToB hälsar våren välkommen med ett nytt spännande nedslag bland skräckens ikoner. Den här månaden är det genren Body Horror och dess företrädare vi ska ägna oss åt.

Body horror är en genre av skräck som precis som namnet antyder vanligen kretsar kring den mänskliga kroppen. Begreppet myntades först om David Cronenburgs tidiga filmer, men kan även sägas karaktärisera äldre filmer där förvandling av den mänskliga kroppen är centrala såsom i Frankenstein och diverse varulvsfilmer. Genren involverar ofta kroppsdelar, sjukdomar, parasiter, mutationer, deformationer, förruttnelse och abnormala kroppsliga konfigurationer och annat äckligt som man kan råka ut för. De fysiska tillstånden är dock inte orsakade av yttre fysiskt våld som i många andra typer av skräck. Här rör det sig snarare om ett spel det allmänmänskliga obehag det är förenat med när konstiga och oförklarliga saker händer med ens kropp eller när denna börjar bete sig på sätt som man inte kan styra och som ligger utanför ens egen kontroll. Det kan också handla om att kroppen tas över av parasiter eller andra livsformer eller om hur gränsen mellan människa och maskin suddas ut. Body Horror spelar på våra föreställningar om hur den mänskliga kroppen ska se ut. Vi vet instinktivt att huvuden ska ha ögon och att händer inte har det. Organ och ben hör hemma i kroppen, men parasiter och kretskort gör det inte. Kroppar ska vara hyfsat symmetriska och ha logiska proportioner, så inte alltid i Body horror. Till genrens mest kända hör regissörer som David Cronenberg, Frank Henenlotter, Brian YuznaStuart Gordon, Clive Barker med flera. Genren kan kanske sägas ha haft sin storhetstid på 80-talet, men det dyker ständigt upp nya filmer som behandlar samma teman eller tar dem till nya nivåer. Till månadens filmkväll har vi valt att sätta fokus på en av genrens storheter. Vem denne är får ni reda på den 30 mars. Alla de tre filmerna som ni denna månad kan rösta på på hemsidan har koppling till personen, så gå in och rösta fram din favorit.

 

Även månadens quiz kommer att bli en köttig historia. Vi har som vanligt samlat 12 kända och mindre kända filmer som är goda representanter för body horror-genren och som vi brinner lite extra för. Ära och berömmelse och en plats på ToB:s Hall of Fame står som vanligt på spel och dessutom har ni chans att få ett litet pris. Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Mat och dryck finns till försäljning för en billig peng.

 

Torsdag 30/3-2017 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 
Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 30/3: Tema - Kladdiga trendsättare