Skräckfilmskväll 30/8: Tema - Girighet (De 7 Dödssynderna)

Pigga och utvilade efter en varm och härlig sommar är ToB nu tillbaka för ännu en säsong. Nu lämnar vi temat platser bakom oss och blickar vidare. I höst tar vi oss istället an De sju dödssynderna. Först ut av dessa blir Girighet. Vi kommer att titta närmare på hur girigheten tar sig uttryck i skräckfilmer och vad den kan förmå människor och företag att göra.

På film liksom i verkligheten kan pengar ta fram de verkligt dåliga sidorna hos oss människor. Tvister om arv och pengar kan lätt leda till uppslitande gräl och inte sällan också till våld och ond bråd död. En rad klassiska Hollywood filmer från fyrtio- och femtiotalet finns på detta tema såsom "Double indemnity" (1944) av Billy Wilder, "Gaslight" (1944) av George Cukor och "Suspicion" (1941) av Alfred Hitchcock. Bra exempel på detta är också giallos som Mario Bavas "Bay of Blood" (1971) och Sergio Martinos "Case of the Scorpion's Tail" (1971). I många deckare och skräckberättelser är det just pengarna som driver mördaren att begå sina brott. I andra filmer leder girigheten till större problem än man någonsin kunnat ana när man behåller pengar som inte är ens egna, såsom i bröderna Coens "No Country for Old Men" (2007), Danny Boyles "Shallow Grave" (1994) och Sam Raimis "A Simple Plan" (1998). Man kan dock konstatera att girighet som motiv är något som framförallt hör thrillergenren till. Det är betydligt mer sällsynt att mördare i rena skräckfilmer drivs av girighet. Kanske har detta att göra med att begär efter pengar trots allt är ett ganska rationellt begär som vi nog alla har mer eller mindre av, medan man i skräckfilmer ofta har att göra med rena galningar som inte behöver något motiv för att mörda. Det är inte bara människor som på film ofta visar prov på girighet. Även företag framställs ofta som havandes dunkla motiv för sitt handlande. Tänker man efter så är det rentav ganska ovanligt att i film hitta företag som framställs positivt. Ofta är det gigantiska multinationella, ansiktslösa konglomeratet filmens antagonist. Det sätter vinsten före människan, och söker på alla upptänkliga sätt befästa och expandera sin makt och inflytande. Företag på film åsidosätter inte sällan säkerhet och försiktighet för att kunna tjäna mer pengar. Ofta visar de i dessa filmer även prov på en av de andra dödssynderna, högmod, då de ovarsamt experimenterar med livet självt eller utvecklar nya livsformer eller robotar ("Jurassic Park", "Bladerunner", "Resident Evil", "Terminator", "RoboCop" etc.) som visar sig vara allt annat än vänligt sinnade. För många moderna företag har denna girighet inte bara kommit att handla om pengar utan även om ett till synes aldrig sinande begär efter information om oss konsumenter och våra liv och förehavanden, vilket väl i och för sig i förlängningen också förväntas kunna omsättas till pengar. De vill gärna framställa sig själva som altruistiska och hjälpsamma, men även om tjänsterna de tillhandahåller är gratis finns ofta en hållhake. Ta nu även chansen att rösta fram den typ av film DU helst vill se denna filmkväll genom att lägga din röst här bredvid.

 

I månadens quiz har vi som vanligt samlat ihop 12 filmer som alla på olika sätt speglar människors och företags girighet och vilja att berika sig själva. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna "fina" priser. Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Med tanke på rådande omständigheter så vet ni att det INTE går att inhandla starköl i baren just nu, men folköl finnes, eventuell annan salongsberusning  får ni stå för själva. Enklare mat och snacks går fint att köpa.

 

Torsdag 30/8-2018 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 30/8: Tema - Girighet (De 7 Dödssynderna)