Filmkvällen 11/2 2009 - Event Horizon
Tema: Science fiction
"I created the Event Horizon to reach the stars, but she's gone much, much farther than that."
Dr Weir
I en inte alltför avlägsen framtid har man hittat ett sätt att resa oändligt långt på kort tid. När man genomför en testrea med prototypskeppet Event Horizon försvinner det dock spårlöst. Efter sju år påträffas skeppet igen, i omloppsbana runt Neptunus. Räddningsskeppet Lewis & Clark, under ledning av den hårde kapten Miller (Laurence Fishburn), beger sig dit med sin besättning. Med följer också Event Horizons konstruktör William Weir (Sam Neill) som väl på plats avslöjar att skeppet användes vid experiment för att kunna färdas snabbare än ljuset. Man har, genom en avancerad magnetkonstruktion, lyckats böja rymden och det är där, på andra sidan portalen, som Event Horizon befunnit sig i sju långa år. Givetvis är alla besättningsmedlemmar döda och att klura sig fram till vad som egentligen hänt med besättningen visar sig vara svårare än man tänkt sig. Så småningom blir det allt klarare för räddningsmanskapet att det är något mystiskt som försiggår på skeppet, man hittar bl a rester av ett ruggigt videomeddelande och snart så inser kapten Miller och hans män att skeppet inte alls är så tomt som man trodde från början. Någon, eller något, börjar bearbeta dem psykiskt och snart så inser de att skeppet helt enkelt inte vill släppa dem fria igen.
I grunden är Event Horizon en klassisk skräckhistoria, man kan t ex jämföra med filmer som Aliens eller The Thing, Det som skiljer Event Horizon från många liknande filmer är stämningen och atmosfären. Det är en obehaglig och klaustrofobisk film med en påtaglig känsla av utsatthet, ångest och ondska. Regissör Paul Andersons vision var att skapa en film byggd kring konceptet "A haunted house in space" . I mångt och mycket är Event Horizon också en spökhusfilm på ett rymdskepp, komplett med blinkningar åt The Haunting och andra klassiska spökrullar. Filmen ändrar på ett genialt sätt sin karaktär från 2001-2010-Mission to Mars-aktig rymdfärds-sci fi till en mörkare mer skrämmande skräckfilm. Den här förändringen sker ganska så omärkbart, i något skede märker man bara att man sitter där och är vettskrämd i stället för att beundra rymdvyer. En annan positiv sak med Event Horizon är att det är en grymt snygg film, även om 1997 års visuella effekter lyser igenom ibland. Men den är extremt tjusig och påkostad och har ett ganska tajt manus, som sedan tyvärr fick sig några rejäla törnar i efterarbetet då filmbolaget insåg att filmen både var för blodig, för svart, för elak och för dyster. Anderson fick tre månader på sig att färdigställa filmen och det är det resultatet vi ser idag. Gillar du skräckfilmer kommer du troligen även att gilla Event Horizon. Gillar du rymd-sf och har mage för en skräckupplevelse kan Event Horizon vara en trevlig omväxling.
Filmen har vunnit Pegasus Audience Award vid Brussels International Festival of Fantasy Film 1998 samt nominerats till bästa film vid International Horror Guild 1998.