Skräckfilmskväll 15/3: Tema - Lägenheten

När nu kylan så sakta håller på att släppa greppet om oss är ToB tillbaka med årets tredje tema för
säsongen.

Även denna gång ska vi besöka en plats som har en central roll i många skräckfilmer. Nu är det dags att söka oss till ett ställe i vår omedelbara närhet och ta en närmare titt på skräck som utspelar sig i "Lägenheten". Att hemska saker ska hända där vi bor är något vi alla kan relatera till. Det är en obehaglig känsla att inte kunna känna sig säker ens i sitt eget hem. Det finns mycket i ett helt vanligt hyreshus som kan upplevas som skrämmande. Det kan vara konstiga grannar, obehagliga hyresvärdar eller portvakter och mörka unkna källare. Äckliga skadedjur som råttor och kackerlackor kan också göra lägenhetslivet till en pina. I skräckfilm är kan det också vara zombies eller spöken som gäckar hyresgästerna på nätterna. Lägenheterna och husen de ligger i kan ofta vara ganska vanliga på ytan. Allt verkar frid och fröjd när man flyttar in, men snart börjar saker hända. Kanske är det denna skenbara vardaglighet som gör dem lockande att använda som spelplatser för skräckfilm. Det ger en känsla av igenkänning, att de som skildras är vanliga människor som du och jag som bara råkar dras in i en blodig soppa av händelser. Att lägenheter är så vanliga gör att de per definition skulle kunna förekomma i nästan vilken skräckfilm som helst. Det är därför inte lika lätt att säga vilken som är den typiska skräckfilmen som utspelar sig i en lägenhet som att säga vilken typ av skräckfilmer som utspelar sig i exempelvis ett slott eller en stuga i skogen. Svaret är att det kan var allt från ockult skräck till zombiefilmer och allt däremellan . Det finns ett antal lägenheter som figurerar i film som blivit ikoniska. Den kändaste lägenheten i en skräckfilm är nog den i Roman Polanskis ! "Rosemary's Baby". Huset ifråga är The Dakota Building på Upper West Side i New York som huserat kändisar som Judy Garland, Lauren Bacall, Boris Karloff och inte minst  John Lennon som sköts ihjäl precis utanför byggnaden. Även i andra av Polanskis filmer såsom "Repulsion" och "The Tenant" spelar lägenheter en stor roll. I Giallogenren är lägenheter ofta en vanligt förekommande miljö. Ofta är de flotta och väldigt stämningsfulla som exempelvis i flera av Dario Argentos filmer och bildar en perfekt backdrop till diverse spektakulära mord. Vilket slags hem vill Du besöka? Avge din röst här bredvid.

 

I månadens quiz ska vi försöka ge en bild av bredden på skräckfilmer som utspelas i lägenhetsmiljö. Vi har samlat ihop 12 kända och mindre kända filmer som alla utspelar sig helt eller delvis i en lägenhet eller ett hyreshus. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna fina priser. Evenemanget är naturligtvis gratis, men glöm inte att registrera er på Truckens hemsida om ni inte redan gjort det. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Mat och dryck finns till försäljning för en billig peng.

 

Torsdag 15/3-2018 

Kvällens program:

19:00 - Dörrarna öppnas 

19:40 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 

Ca 20:00 - Kvällens film 

Ca 22:00 -  Prisutdelning 

Ca 22:30 – Stängningsdags   

 

PlatsTruckstop Alaska Karlavagnsgatan 13 

Karta

Busshållplats: Lindholmen Buss 16
Älvsnabben: Lindholmspiren
 
Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 15/3: Tema - Lägenheten