Filmkvällen 24/10 2013 - Intruder

"80-talet, 80-talet. Vad kunde gå snett vad kunde gå galet?" Ja, när det gäller underhållande skräck på vita duken finns det en hel del som veklingen kan sätta färg på tillvaron, även om innehållet är smått galet.

 

Tema: Blodiga affärer i snabbköpet
 

"I'm just crazy about this store."

Bill Roberts

IntruderBlodiga affärer i snabbköpet löd programbeskrivningen för kvällens film. Passande nog så var det denna gång således en klassisk slasheranrättning som vankades sådär en vecka före Halloween? Om man sen kryddar de inovativa morden, med en god portion humor och ett par välkända namn som Sam Raimi och Bruce Campbell, ja då kan det ju inte bli mer än succé. Filmen ifråga som visades var Scott Spiegels ”Intruder” från 1989, antagligen den sista höjdpunkten från 80-talets slashervåg. Spiegel får väl ses lite som en one hit wonder vad gäller regissörskarriären, hans meritlista imponerar inte direkt, men som producent och skådis har han medverkat i allt från ”Evil Dead” till ”Hostel”, så han är ju verkligen på hemmaplan när det kommer till skräckfilmsproduktion. I Intruder ger han oss en blodbestänkt historia. Det är stängningsdags vid det lokala snabbköpet och personalen tar sig an en sista inventering inför morgondagen. Allting löper på som vanligt till dess att en av kassörskorna, Jennifer (Elizabeth Cox), plötsligt får ett oväntat och otrevligt besök av sitt psyko Intrudertill ex Craig (David Byrnes), som just släppts ur finkan efter att ha avtjänat ett straff för dråp på en snubbe under ett barslagsmål. Resten av personalen ingriper för att avhysa den våldsamme besökaren och polisen tillkallas. När allt verkar vara över och lugnet lagt sig återgår alla till sina sysslor, men är den hotfulle Craig verkligen ett avslutat kapitel? Saker och ting ska snart visa sig gå från värre till värst och frågan är om alla kommer att överleva den kommande natten.

 

Intruder är verkligen en fin liten slasher som av någon anledning verkar ha gått de flesta förbi då den hade premiär 1989, kanske beror detta på att slashergenren i stort sett ebbat ut vid denna tidpunkt. Till och med de filmer med ikoner som Jason, Freddy och Michael som utkom detta år gör verkligen ingen glad. Visserligen är Spiegels film inte en produktion som kan ses som nyskapande, men det är en riktigt underhållande gore-fest som säkert tilltalar de flesta skräckfilmsälskare. Vad som gör filmen så effektiv är att Spiegel låter berättelsen få ta sin tid, publiken får lära känna de Intruderolika karaktärerna i deras vardagliga arbetsmiljö och miljön känns väldigt realistisk. Effekten blir därför desto större när blodbadet drar igång. När det hela verkligen tar fart verkar det inte finnas någon hejd på uppfinningsrikedomen vad gäller finurliga kameravinklar och inovativa sätt att ta död på folk. De inblandade verkar ha haft väldigt kul när de spelade in det hela och entusiasmen smittar verkligen av sig på oss som publik, man grimaserar och skrattar på samma gång åt de galenskaper som spelas upp. Blodet sprutar och kroppsdelar sprids åt alla håll, som tur är var det den restaurerade directors cut-utgåvan vi fick ta del av i all sin splattiga glans. Men lika mycket som de blodiga mordscenerna fastnar man för den underfundiga humorn och de visuella skämten, helt briljant i vissa stycken utan att på något sätt gå över till att bli ren slapstick. Skådespelet är vad man kan förvänta sig och man kn skratta åt att regissör Spiegel själv dyker upp liksom bröderna Raimi och Bruce Campbell. Renee Estevez (känd från Sleepaway Camp II) som spelar kassörskan Linda är kanske den av skådisarna som står ut mest, hon kunde verkligen ha blivit en framstående scream queen om inte slashergenren gått i graven. Alla slasherfans, eller skräckfilmsfans överlag, som inte upptäckt Intruder än har verkligen missat en liten guldklimp. Vi på ToB känner såklart vårt kulturella ansvar och såg denna kväll därför till att dra vårt strå till stacken. 

Videoklipp

Filmkvällen 24/10 2013 - Intruder