Skräckfilmskvällen 14/12 2017 - The Initiation

I dessa juletider kändes det tämligen naturligt att ToB denna decemberkväll skulle ta temat ”Onda platser” till kommersialismens högborgar.

 

Tema - Ruggig nollning bland REA-fynden

 

"To being, young, staying young and dying young"

Alison

 

The InitiationMången hemskhet har utspelats i kaotiska varuhus miljöer och kanske ännu fler i nattligt mörklagda butikslokaler. Självklart är detta en tacksam kuliss till en schysst skräckhistoria, något som vi naturligtvis måste ta fasta på när säsongens huvudtema är vad det är. Publikens val föll denna gång på Larry Stewarts idag tämligen bortglömda slasher ”The Initiation” 1984. Denna rulle är Stewarts första och ända bidrag till skräckfilmsgenren, i övrigt har han i stort sett bara sysslat med TV-serieproduktioner, och med tanke på det så är resultatet förvånansvärt bra. Visst själva upplägget känns igen från många andra slashers, där en ung tjej i huvudrollen når en högre grad av mognad och självinsikt efter att ha tagit sig igenom en rad plågsamma prövningar. I The Initiation möter vi universitetsstudenten Kelly Fairchild (Daphne Zuniga) som under hela sin uppväxt har plågats av en återkommande mardröm i vilken hon knivhugger sin mamma Frances (Vera Miles) älskare Dwight) (Clu Gulager) till döds samtidigt som en man en brinnande man stapplar omkring i huset. Vad är det egentligen för mörk familjehemlighet som kan dölja sig bakom denna dröm. Kan det hela kopplas till den minnesförlust Kelly drabbats av efter en olycka vilken gör att hon inte kan minnas en del av sin barndom. Kelly är emellertid fast benägen att gå vidare i livet och efter att ha påbörjat universitetsstudier i psykologi beslutar hon sig för att gå med i den kvinnliga The Initiationstudentföreningen Delta Rho Chi family tillsammans med ett par av sina kurskamrater. Vid insparken måste dock de nya medlemmarna gå igenom en initiationsrit som består av att lösa en uppgift, i detta fall går det ut på att nattetid ta sig in i det varuhus Kellys pappa äger och lägga beslag på nattvaktens uniform. Tillsammans med sin vänninna Marcia (Marilyn Kagan) och rumskamraten Alison (Hunter Tylo) finner sig så Kelly inlåst i det stora varuhuset samtidigt som Meagan (Frances Peterson), ledare för studentföreningen, tillsammans med universitetsstudenterna Chad (Christopher Bradley), Ralph (Trey Stroud) och Andy (Peter Malof) även de smyger sig in för att skrämma tjejerna. Föga vet de dock att ett par intagna mentalpatienter tidigare rymt från den institution de varit intagna på vilket kommer att få konsekvenser för de upptågsglada studenterna. De kommer snart att inse att de inte är ensamma i det ödsliga butikslandskapet. 

 

The Initiation har av någon anledning hamnat i skymundan av många andra liknande produktioner från samma tid, lite märkligt då Stewarts film är minst lika bra, om inte bättre, än ett par mer kända titlar som exempelvis ”Prom Night”. I en genre som börjat bli allt mer stereotyp och likriktad lyckades The Initiation ingjuta lite friskt blod med ett ambitiöst manus som vågar ta lite nya grepp med sitt något skruvat psykologiska anslag. Vi får en intressant och överlag spännande historia som kryddas med ett mysterium rörande en kuslig mardröm och minnesförlust. När Kelly försöker ta hjälp av lärarassistenten Peter (James Read) för att försöka tyda mardrömmen och möjligen finna några svar så blir hennes mamma av någon anledning tämligen upprörd. Vad är det för hund som ligger begraven här? Stewart visar även prov på god visuell stilkänsla och sparar inte på bilder med typisky freudianska anspelningar för att skildra Kellys skiftande känslor.  Slashers brukar sällan ge sig på att ge oss annat än enkla stereotyper när det kommer till persongalleriet, något regissören Stewart till viss del försöker komma runt på gott och ont. The Initiation kan egentligen delas upp i tThe Initiationvå huvuddelar, den första fokuserar på Kellys mardröm och vad den kan handla om medan den andra präglas mer av ett klassiska slasher-upplägg i varuhuset. Detta gör att filmen i början tappar fart men det ger också möjlighet till fördjupade karaktärspresentationer. Daphne Zuniga, här i sin första huvudroll (hon slog senare igenom för en bredare publik i ”Melrose Place”), gör en bra insats som den plågade Kelly och även veteraner som Vera Miles (”The Searchers”,”Vertigo”, ”Psycho”) och Clu Gulager ger det hela viss tyngd trots sina mindre biroller. Tyvärr hinner vi inte lära känna så många av de andra karaktärerna som förblir sedvanliga stereotyper vilket gör att deras öden inte direkt berör. Mordscenerna i filmens andra hälft är väl utförda men står väl inte ut i mängden direkt. Men i sammanhanget fungerar de väl och det blir en hel del folk som stryker med på olika sätt. Det som egentligen drar ner filmen något, förutom det ibland sega tempot, är den unkna kvinnosyn som kikar fram ibland och som väl inte känns helt bekväm idag, men det är ju en 80-talsslasher vi talar om så man bör ju inte förvånas. The Initiation är en underhållande liten rulle som väl inte direkt bryter ny mark men som är väl värd att spana in för alla som gillar klassisk 80-talsslasher. Intresset hålls vid liv filmen igenom och man vill verkligen veta vem som ligger bakom allt som sker. Svaret ges också på ett något överraskande men ändå tillfredsställande sätt. Visst Stewart ger oss förvisso ingen ”The Burning” eller ”The Prowler” men i nivån därunder förtjänar The Initiation sitt erkännande. “Stay young and die young”, är passande nog Delta Rho Chi familys måtto, till nöje för oss alla. 

Videoklipp

Skräckfilmskvällen 14/12 2017 - The Initiation