NYPREMIÄR 19/3 Tema: Never ending story – Filmserierna som vägrar dö

Nu är det äntligen dags för ToB att likt en skräckfilmsfranchise utan slut rebootas i nygammal skepnad.

 Lokalen är ny, men det mesta andra är sig likt. Det gläder oss att lite senare än vanligt kunna inleda vårsäsongen i ny lokal på andra sidan älven, Skjul fyra sex i Majorna.Då vi nu gör ytterligare en remake av ToB på ny plats tyckte vi det passade bra att detta också speglas i vårens första tema. Vi ska ta en titt på en idag självklar del av skräckgenren, nämligen skräckfilmsserierna. Under 2000-talet har uppföljare, remakes och reboots på kända skräckfilmer duggat tätt. Säkerligen är detta en utveckling som delvis drivs av kommersiella intressen och riskminimering. Det är ingen långsökt gissning att fansen av en filmserie även vill se fortsättningen eller remaken på sin favoritfilm, om så bara för att konstatera att den inte levde upp till de ”högt” ställda förväntningarna. Samtidigt finns det en lockelse hos många författare och regissörer att få spinna vidare på de världar och karaktärer de skapat som man nog inte heller ska underskatta. När man tänker på skräckfilmsserier är det kanske framförallt 80-talets slasherserier som dyker upp i huvudet, men skräckfilmsserier börjar dyka upp redan i filmens begynnelse.
 

De tidiga skräckfilmserierna är till stora delar baserade på litterära förlagor. Gotisk skräck filmatiseras tidigt och exploderar på 1930-talet då Universal Pictures gör sina första filmatiseringar av Dracula, Frankenstein, Mumien och Wolf Man. Alla dessa filmer fick åtskilliga uppföljare och även crossovers där de olika monstren dyker upp i varandras filmer. Universal får närmast monopol på mainstreamskräck vid den här tiden och tjänar på kuppen stora summor pengar på filmerna. De gör också Bela Lugosi och Boris Karloff som spelar i huvuddelen av filmerna till stjärnor. Liksom i många av slasherfilmens långkörarserier är det mördaren eller monstret som är stjärnan och den sammanhållande länken mellan filmerna. Universal fortsätter även under 1940-talet att göra gotisk skräck, nu med Lon Chaney som den ledande stjärnan. Han gör rollen som varulv i The Wolf Man och spelar även i en rad mumiefilmer. På 1950-talet växer en annan typ av filmserier sig stark, monsterfilmerna, varav King Kong och Godzilla väl är de kändaste. Sedan det japanska bolaget Toho köpt rättigheterna till King Kong möts de två i 1962 års King Kong vs. Godzilla. Sedan dess har det gjorts åtskilliga uppföljare inte minst av Godzilla som fått ett trettiotal uppföljare och remakes. Filmserier med gotiskt tema får på 1960-talet lite av en nytändning. American International Pictures gör ett flertal Edgar Allen Poe-filmatiseringar med Vincent Price i huvudrollen. Brittiska bolaget Hammer tar upp flera av Universals långkörare såsom Dracula och Frankenstein och gör nya versioner av dessa nu med Christopher Lee och Peter Cushing som återkommande protagonister. På 1970-talet sker något av ett skifte till skräckfilm som vi känner den idag. Nu föds flera av de slasherserier som är stora än idag. Motorsågsmassakern är ett tidigt exempel och följs någon år senare av Halloween som trots en minimal budget lyckades dra in 70 miljoner dollar. Filmen fick därigenom stor betydelse för hela skräckfilmsgenren och visade dess kommersiella potential. 1980 kommer Friday the 13th och följs fyra år senare av A Nightmare on Elm Street som båda fått otaliga uppföljare. På 2000-talet har nya serier som Saw, Hostel, Paranormal Activity, The Conjuring m.fl. blivit stora. Samtidigt har merparten av de klassiska slasherfilmerna fått remakes. Trenden har också varit att filmerserier växer till allt större franchise där även spel och TV-serier med samma karaktärer och världar ingår. Listan på skräckfilmserier och franchise skulle kunna göras hur lång som helst, men vi avslutar denna lilla exposé där och hoppas att ni blivit sugna på att se mer av de klassiska skräckfilmsserierna. Vi har för kvällen valt tre goa filmer på temat. Som vanligt får ni gärna gå in på hemsidan och rösta på den film ni tycker låter mest lockande.

 

Månadens quiz bjuder på 12 filmer på temat skräckfilmsserier. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att denna gång vinna ett extra fint premiärpris, specialdedikerat just till ToB! Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns till försäljning för en billig peng. Cash eller Swish gäller.

 

Kvällens program: Torsdag 19/3 2020 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

 

Kommande filmkvällar:
16/4
14/5

Vi ses!

ToB-gänget

 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

NYPREMIÄR 19/3 Tema: Never ending story – Filmserierna som vägrar dö