Skräckfilmskväll 14/5 Tema - Hemma värst

Hoppan, då var det redan säsongsavslutning. 

Ja det har ju varit en något rumphuggen vår för ToB, lokalbyte och världspandemi har ju gjort att det blivit något nerbantade filmkvällar. Det har ju emellertid funkat väl med lite mindre folk på en ganska avskild plats så vi kör på och avslutar på ett lika trivsamt sätt som det har varit hittills. Förhoppningsvis kommer saker och ting ha stabiliserat sig till hösten så fler då kan känna sig redo att komma tillbaka. Kvällens tema är ju något som ser ut som en idé sprungen ur dagens situation men faktum är att valet skedde långt innan virussmittan slog till. När nu många sitter hemma i karantän är det ju inte desto mindre lite lustigt att vi avslutar med filmer som kretsar kring home invasion. Hemmet som ska vara vår trygga borg, men som kanske inte alltid är det. För vad är väl rädsla för spöken, demoner och allehanda moster gentemot de verkliga hot som kan dölja sig därute i mörkret? Sannolikheten att vi blir hemsökta eller besatta är väl tämligen liten, men när som helst kan det ju stå någon utanför din dörr eller kika in genom ditt fönster. Det är ju skräck på riktigt eftersom vi alla kan associera till den. Ur ett historieberättarperspektiv är home invasion-temat ju också tacksamt pga att upplägget är så enkelt och minimalistiskt. Ett hem som utsätts för påhälsning av objudna gäster utgör ju en överskådlig och enkel skådeplats som inte behöver så mycket fler attiraljer. Här krävs inga spektakulära eller påkostade specialeffekter, det är ju den obehagliga och skrämmande atmosfären som är det bärande inslaget. Sen är det också tacksamt att använda home invasion-temat som en metafor för en mängd olika saker oftast kopplat till sociala eller politiska förhållanden i samtiden.

 

Redan som barn fick nog de flesta av oss kännedom om den gamla folksagan om de tre små grisarna och sen har det rullat på. En annan klassisk berättelse på temat med hotet som tagit sig in i vår trygga vrå i världen är Edgar Alan Poes ”The Masque of the Red Death” från 1842, filmatiserad av Roger Corman 1964 med Vincent Price i huvudrollen som Prins Prospero. Kampen för överlevnad i det egna hemmet har varit ett vanligt förekommande tema på vita duken genom åren. Archie Mayos “The Petrified Forest” dök t ex upp redan 1936. Dramat utspelas på en enslig belägen restaurang i Arizona där ett sällskap tas som gisslan av ett gäng gangsters på flykt undan lagen. Liknande teman hade John Hustons “Key Largo” 1946. Andra föregångare som kan nämnas är bl a Sam Peckinpahs klassiska ”Straw Dogs” från 1969, baserad på den skotske författaren Gordon Williams i roman ”The Siege of Trencher's Farm” från 1971, eller Stanley Kubricks ”A Clockwork Orange” 1972 som baseras på Anthony Burgess romanförlaga med samma namn från 1962, En annan klassiker i etta sammanhang är Terence Youngs ”Wait Until Dark” 1967 där vi får se Audrey Hepburn blinda karaktär Susy Hendrix terroriseras av tre skurkar. En av de mest välkända och obehagliga home invasion-filmerna är så klart Michael Hanekes båda versioner av ”Funny Games” 1997 och 2007, sällan har en filmproduktion lyckats skapa ett sådant obehag med så små medel. Den franska skräckfilmsvågen under 00-talet skruvade upp det grafiska våldet i dessa sammanhang än mer med filmer som Alexandre Ajas ”Switchblade Romance” (”Haute Tension”) 2003, David Moreaus och Xavier Paluds ”Them” (”Ils”) 2006, Pascal Laugiers ”Martyrs” 2008 samt Alexandre Bustillos och Julien Maurys ”Inside” (”À l'intérieur”) 2007. I samma veva kom även amerikanen Bryan Bertinos ”The Strangers” 2008. Sedan dess har home invasion-filmer dykt upp med jämna mellanrum, ett bevis på hur tacksamt denna subgenre är att jobba med. Vi på ToB kommer här med vårt bidrag till en ökad mörkrädsla samt nya mardrömmar, så vilken objuden gäst vill Du helst låta dig skrämmas av denna afton? Lägg din röst på något av alternativen här bredvid.   

 

Vi värmer som vanligt upp med ett litet skräckfilmsquiz. 12 filmklipp från mer eller mindre kända filmer på home-invasion-temat kommer att presenteras med vidhängande frågor. Är det din tur att ta hem den ärofyllda titeln som ToB-mästare denna gång. Förutom hedern och inteckningen i ToB:s Hall of Fame  finns det även ett litet symboliskt pris att hämta ut. Tror du att du inte har någon chans att vinna, tja då finns det ju alltid möjlighet att upptäcka någon ny film du missat att kolla in samt kanske ta hem utlottningen av tröstpris. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns till försäljning för en billig peng. Cash eller Swish gäller. Vårt nya tillhåll hittar ni väl nu.

 

Kvällens program: Torsdag 14/5 2020 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

 

Vi ses!

ToB-gänget

 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Skräckfilmskväll 14/5 Tema - Hemma värst