Skräckfilmskväll 16/12 2021 - Tema: Jingle Hell, julskräck

Så var vi då här igen. Den tid på året då vissa myser och andra .. tja ryser, men knappast av välbehag.

Så låt oss rysa tillsammans. För första gången någonsin kommer nämligen ToB att bjuda in till julskräckskalas. För självklart finns det ju alltid stämningshöjare för oss alla som vill bort krimskrams, Coca Cola-tomtar, plast-Jesusar och allmän trivselfascism där det förväntas att rätta in sig i ledet och köpa sig fri från ett dåligt samvete. Kanske en bra början att komma i rätt julstämning ändå är att ta in sånger som denna i stället för ”Tipp tapp”.

”Det var sent i julenatten, det var 20 grader kallt.
Och månen lyste blek i bländvit snö.
Ingen människa syntes, vargen ylade och svalt
Och på varje bord låg grisen och var död.
Men upp på slätten syntes då långt där borta lyktor två,
En liten bil som vinglade en krokig landsväg fram.
Det var tomten som själv som körde och näcken satt bredvid
Och där bak satt den bleka svarta madam”.

Ja för så är det ju, i den gamla svenska folktron är ju faktiskt december månads högtider som Lucianatten och julnatten farliga tidpunkter då oknytt och diverse övernaturliga varelser är i farten. Plötsligt kan djuren tala, de döda gå igen och kusliga uppenbarelser kika fram ur skuggorna. Ta bara Lucia, i folklig tradition var hon inte så mysig direkt, namnet kan nämligen härledas från det latinska lux och lucis, som betyder ljus. Genom denna ljudlikhet har Lucia kommit att förknippas med Lucifer, Djävulen själv. Djävulens brud, ja men det känns väl ändå lite skräckfilmsdoftande. Faktum är att hade man otur under Lucianatten kunde man träffa på Luse, också kallad Lusse eller Lusepär, självaste Lucifer alltså. Och tomten var naturligtvis inte en tjock rödklädd jovialisk gubbe utan vi snackar gårdstomten så klart. En liten snarstucken en som på dåligt humör kunde ställa till med riktigt otrevliga saker om han inte fick samka på gröten. Vår nuvarande jultomtes föregångare var den mer intressante julbocken.  ​Det var en skrämmande och lite stökig figur med horn på huvudet och skinn på ryggen, som kunde knacka på dörren och kasta in en julklapp. Om ungarna dock varit olydiga så fanns det risk för att julbocken skulle dyka upp stånga dem, helt rätt. Julbocken har faktiskt en skräckfilmsbekanting som en slags föregångare, nämligen Krampus. Denne juldemon är ganska lik den typiske bilden av djävulen med sitt bockliknande utseende med mörk päls, klovar och horn. Krampus är den vänlige Sankt Nikolaus mörka motpol, en varelse som straffar barn som inte varit snälla med sitt spöknippe eller rent av stoppar dem i en säck och släpar ner dem till sin lya i underjorden där de blir torterade eller rent av uppätna. Sen måste naturligtvis även gloson nämnas i dessa skräcksammanhang. Gloson är även känd som gravson eller gluffsuggan och är en väldig spökgris som under mörka vinternätter kan försöka rusa mellan benen på personer som kommer i hennes väg och på så sätt klyva sitt offer i två delar med sin sylvassa, stundtals sågformade rygg. Avslutningsvis kan väl sägas några ord om de döda som kan gå igen under julen.  Det mest känna exemplet är de dödas julotta som äger rum under julmorgons natt, innan den vanliga julottan. Den vill man inte besöka, det är inte säkert att man kommer därifrån med livet i behåll nämligen.

 

Som synes erbjuder julhelgen en mängd uppslag till olika typer av förskräckliga historier, och självklart har vi också fått en hel del julskräckisar under åren av skiftande kvalitet. Kanske fungerar dessa som en slags katharsis efter alla julutlevelser. Det kan behövas psykotiska galningar utklädda till tomtar som massakrerar julfriden, eller varför inte en Krampus som knappast kommer att dela ut klappar. Hur som helst har skräckfilmer med jultema producerats sedan en lång tid tillbaka. Redan i den klassiska antologifilmen "Dead of Night" från 1945 fanns t ex en episod vid namn ”Christmas Party” med men det är kanske slashers som ”Silent Night, Bloody Night” från 1972 eller ”Black Christmas” från 1974 som de flesta tänker på när det kommer till klassisk julskräck. Sen dess har vi sett allt från skräckkommedier som ”Gremlins” 1984 och “Mercy Christmas” 201, slashers som ”Christmas Evil” 1980, ”Silent Night, Deadly Night” 1984, Ondskefulla Julrelaterade figurer i filmer som ”Jack Frost” 1997, ”The Gingerdead Man” 2005, ”Saint” 2010, “Rare Exports: A Christmas Tale” 2010 och “A Christmas Horror Story” 2015 och ”Krampus” 2015 samt ja … musicals som ”Anna and the Apocalypse” 2018. Vad kan ToB då ha i sin säck denna gång? Ja, det är upp till er att upptäcka. Rösta på den klapp spm ser mest lockande ut här bredvid så får vi se vad det blir.

 

Ett gäng hårda paket kommer att utgöra beståndet i vårt juldoftande quiz denna säsongsavslutning. Hur många tomtar har du på loftet? Finns det stalledrängar som kan plockas in i laget? Ja nu är det upp till bevis. Kanske blir det en liten present att ta med sig hem, kanske blir det även en plats på ToB:s Hall of Fame. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. 

 

Kvällens program: Torsdag 16/12 2021 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 16/12 2021 - Tema: Jingle Hell, julskräck