Skräckfilmskväll 16/4 - Tema Rip-Off´s

Ur led är tiden och vi känner oss nog alla lite omskakade i dagsläget. Men tur då att ToB finns här för att pigga upp oss alla en smula.

Har ni hälsan i behåll? Ja men då erbjuder vi en möjlighet att sluta upp tillsammans med andra lycksaliga och grotta ner sig i ännu mer skräck på låtsas. Vi fortsätter att erbjuda nya "fräscha" teman varje månad och denna gång är det dags för just rip offs minsann. Joseph Campbell, professor i litteraturvetenskap med inriktning på mytologi hävdar i sin bok ”Hjälten med tusen ansikten” att alla hjältehistorier egentligen är samma historia. Samma element återkommer i berättelserna om än i olika dräkter. Att en historia är något av ett bruksföremål är något som vi tar fasta på denna månad på ToB. En bra karaktär och en bra story, eller en bra scen och ett schysst soundtrack är inget som måste förpassas till historien, utan de är byggstenar som bara ligger och väntar på att stoppas in i en ny förpackning. I grund och botten finns det bara tre filmer: action, romantik och komedi, som görs om och om igen. Det är en av sentenserna i den turkiska dokumentären ”Remake, Remix, Rip-off”, som visar hur den turkiska filmindustrins speciella förutsättningar, framförallt under 80-talet, gav producenter och regissörer ett minst sagt pragmatiskt förhållningssätt till filmproduktion. Att stjäla friskt från andra filmer är ett måste när man ska producera 300 filmer per år med bara 2 manusförfattare.

 

Man kan se fenomenet rip-off som en del av exploitation-genren. Exploitation är en filmgenre som exploaterar en film, eller filmkoncept, eller hakar på en trend för att dra in pengar. Ofta med resultatet att mängder med snarlika kopior följer i kölvattnet på en populär film. En Rip-off gör detta, men på ett ännu mer ogenerat vis. Hela scener kopieras, soundtrack återanvänds och väldigt specifika karaktärer kan dyka upp i vansinniga kombinationer. Stålmannen kan slåss mot en ond version av Spindelmannen på turkiska landsbygden. Samma scen med en grisman som äter en helstekt gris kan dyka upp i otaliga italienska barbarfilmer. Fenomenet Rip-off förekommer på många håll i världen, där en pragmatisk filmindustri kombineras med snåla resurser. En variant på fenomenet är bland annat när någon passar på att göra en ”uppföljare” utan att ha rättigheter eller någon som helst ursäkt. Lucio Fulcis Zombie 2 är ett klassiskt exempel. Än mer fräckt var det när en brasiliansk ”Star Wars” lyckades att komma ut innan originalet hade haft premiär i landet. Resultatet blev en tramsig rymdfilm med Brasiliens ”bästa” komeditrio i huvudrollerna. Ibland är det inte bara karaktärer eller handling som kopieras, i vissa fall låter även titeln märkligt snarlik originalet. Ett filmbolag som har specialiserat sig på detta är The Asylum, ett amerikanskt bolag som står bakom klassiker så som ”Android Cop” och ”Atlantic Rim”. Man kan ana en förhoppning att folk ska förväxla kopian med originalet, vilket kan sägas vara den mest extrema varianten på en rip-off som kan tänkas. Men frågan är, om alla hjältehistorier ändå är en och samma, spelar det någon roll? Det kanske är lika bra att vara ärlig och ogenerad i sitt hejdlösa stjälande. Filmerna som ni kan rösta på denna gång är alla Rip-offs som vi nästan kan lova är, om inte bättre, så helt klart mer överraskande än originalet. Ta chansen att här på hemsidan rösta på den typ av film som bara måste visas.

 

Vi bjuder även på ett riktigt "rippat" quiz, med mycket lånat material. 12 filmklipp med 12 vidhängande frågor. En plats på ToB:s Hall of Fame till segraren samt lite smått och gott i prisutbudet i övrigt. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns till försäljning för en billig peng. Cash eller Swish gäller. Vårt nya tillhåll hittar ni väl nu.

 

Kvällens program: Torsdag 16/4 2020 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

 

Kommande filmkvällar:
14/5

Vi ses!

ToB-gänget

 

Saknar du våra nyhetsmejl eller känner någon stackare som gör det? Se till att vi har din korrekta mejladress! Skicka namn och mejladress till info@theatreofblood.se eller kontakta oss via länken här på hemsidan.   

Skräckfilmskväll 16/4 - Tema Rip-Off´s