Skräckfilmskväll 18/5 - Tema: Jaget och maskerna

ToB är tillbaka, och chockar er alla med på en ONSDAGSKVÄLL!

Ja just det, var beredda på att rubba era cirklar, vi flyttar för en enda filmkväll fram detta event en dag för att ge plats på scen åt gäster från utlandet på torsdagen. Men i övrigt är allt som sig bör, så vi bara kör! Vad kan vi då förvänta oss denna gång, ja låt oss höra vad Kriffe har och säga. Ett av mina starkaste minnen av mardrömmar från när jag var liten, är ett scenario där jag klär ut mig i en monstermask. När jag sedan ska ta av mig masken framför spegeln är så visar det sig att jag är ett monster under masken också. Masken hade förvandlat mig. I skräckhistorier, bland annat i Sara Bergmark Elfgrens ”Norra Latin”, så har själva masken i berättelsen förmågan att förvandla eller styra den som råkar ta på sig den.

 

Masker har förmågan skrämma inte bara genom sitt utseende, den döljer även identiteter och gör personen därbakom mindre mänsklig, samtidigt som den förstärker vissa egenskaper. Masker har genom mänsklighetens historia haft många olika roller. Masker finns inom schamanistiska traditioner där masken besitter krafter som schamanen i ett rituellt trans tar del av. Vi har maskeradbalen, som med sin möjlighet till spelad anonymitet luckrade upp de sociala konventionerna och skapade någon typ av spänning. Oscar Wilde lär ha sagt att  “Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth.” Frågan är vilken sanning skräckmaskerna vill förmedla till oss? En mask både döljer en identitet samtidigt som den skapar något nytt. Inom skräckfilmsgenren har masker ett brett spektrum av teman. Det finns masker som är karaktären, där masken inte är tänkt att vara en mask i själva fiktionen. Vi som publik ska se ett monster, inte en mask. Det finns de fall där karaktären är så djupt förknippad med sin mask att vi inte tänker oss någon egentlig person därunder, då masken är densamma som mördaren, så som i vissa slasher-filmer. Det finns de fall där den spelar en mer funktionell roll, ett sätt att dölja identiteten på mördaren fram till det stora avslöjandet. Och glöm inte att allt såklart hade gått bra för skurken om det inte vore för ”those meddling kids”! Själv är jag väldigt förtjust i märkliga masker, som i Jean Rollins ”The Naked Vampire” där en kvinna i en av scenerna förföljs av personer i djurmasker utan någon egentlig förklaring. Det blir extra bra när man blir osäker på om något är en mask eller om det är ett ansikte. Och vem vet, om man drar av den där masken, kanske det finns något ännu värre därunder. Denna gång har vi tre maskerade filmer att rösta på. Glöm inte att välja vilken av dem du vill demaskera genom att lägga din röst här bredvid!

 

Vi har såklart ett quiz som går i maskernas tecken. Kanske äer det just Du som visar ditt sanna jag som mästare av mörkrets mysterier denna gång. Kan det rent av arta sig så att kvällen faktiskt slutar med ett litet pris att ta med hem samt en plats på ToB:s Hall of Fame. Evenemanget är naturligtvis gratis och om så önskas finns dryck och snacks dessutom att inhandla i baren. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats utan träsmak. 

 

Kvällens program: ONSDAG 18/5 2022 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 18/5 - Tema: Jaget och maskerna