Skräckfilmskväll 19/10 2023: Tema - Släkten är värst

Halloween närmar sig med stormsteg och då är det väl exktra passande att ToB står till tjänst med lite stämningsskapande skräckfilmsmys.

Årets mesta skräckmånad oktober ägnar vi åt att fördjupa oss i något som vi väl alla kan känna igenom oss i nämligen jobbiga släktingar. I skräckfilmer är de dock ofta en aning jobbigare än att de tar ett glas för mycket och berer sig illa på familjemiddagarna eller drar pinsamma pappaskämt. Här har vi oftast att göra med familjemedlemmar som verkligen vet hur man gör livet surt för sina anhöriga och andra och som inte drar sig för att på olika finurliga sätt ta dem av daga. Ibland är det här frågan om hela klaner av djupt dysfunktionella individer som liksom fått götta till sig genom oräkneliga generationer av inavel. Den bilden av landsbygden får man lätt av filmer som Motorsågsmassakern (1974) och Den sista färden.  Sawyer-familjen i den tidigare av dessa är kanske en av de mest ikoniska skräckfilmsfamiljerna någonsin och troligen den sista man vill råka stöta på på Texas landsbygd. Familjen Jupiter i Wes Cravens The Hills have Eyes (1977) tillhör en liknande obehaglig skara. Även familjen Firefly i Rob Zombie filmserie som inleds med House of a Thousand Corpses (2003) tillhör vid det här laget de mer prominenta skräckfamiljerna. De drar sig inte för att mörda folk för att det är kul och även om de inte är en familj med verkliga blodsband har de en gemensam blodlust och ett utanförskap som håller dem samman.

 

När man pratar om kända skräckfilmsfamiljer är det naturligtvis även svårt att inte nämna Norman Bates och hans överbeskyddande och kontrollerande mamma Norma i Alfred Hitchcocks Psycho (1960) som hållit honom borta från omvärlden och bidragit till att göra honom till den seriemördare han är. En annan typ av tyranniska och djupta religiösa mödrar hittar vi i Carrie (1976). Margaret White är övertygad om att djävulen vill korrumpera hennes dotter och övertygar henne om att ingen någonsin kan älska henne om hon inte erkänner sina synder. Efter en skolbal från helvetet och med hjälp av lite telekinetiska krafter är det dock Carrie som får sista ordet.

 

Skräckfilmsgenren vimlar av familjer med djupt problematiska relationer till varandra och till andra och ofta mordiska böjelser. De tre filmer som ni kan rösta på är alla bra exempel på detta. Passa nu på att rösta fram månadens film här bredvid!

 

Månadens quiz bjuder också på en rad av genrens värsta familjer. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna fina priser. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns att inhandla i baren.

 

Kvällens program: Torsdag 19/10 2022 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 19/10 2023: Tema - Släkten är värst