Skräckfilmskväll 21/4 - Tema: Koreansk skräck

Äntligen dags för en ny härlig filmkväll som en liten härlig efterrätt till påskens utsvävningar. 

Vi skrev redan förra månaden att nu är väl äntligen våren på ingång. Sedan dessa har regn och snöstormar avlöst varandra känns det som. För var dag måste väl ändå sannolikheten öka, så nu kanske det äntligen är dags för lite värme. Vem vet! Vad vi med säkerhet kan säga är att ToB är tillbaka för ännu en rafflande skräckfilmskväll. Torsdagen den 21 april slår vi åter upp portarna och denna gång bjuds det på koreansk skräck. Med 109 filmkvällar bakom oss är det väl på tiden att nu ta sig an detta vid det här laget väletablerade skräckfilmsland.

Under 1960-talet gjordes i Korea ett antal så kallade Kaiju monsterfilmer. Filmerna inspirerades av framgångarna för de japanska Godzilla-filmerna. Bland de kändaste koreanska exemplen kan nämnas Bulgasari (1962) som hämtar inspiration från en historia om ett metallätande monster ur koreansk folklore och Yongary, Monster from the Deep (1967) som är mer av en ren imitation av de japanska Godzilla-filmerna.
1985 gjordes en nordkoreansk film om det metallätande monstret, Pulgasari, löst baserad på filmen från 1962. Filmen är en av de kändaste och mest påkostade nordkoreanska filmerna som gjorts och har också en rätt bizarr tillkomsthistoria. Som producent agerade ingen mindre än Kim Jong-il, en stor beundrare av kaiju-filmer och son till landets dåvarande diktator Kim Il-sung. Filmens regissör Shin Sang-ok och hans fru, en känd skådespelerska hade sju år tidigare kidnappats från Sydkorea i syfte att producera fantasy/ propagandafilmer åt den Nordkoreanska regimen. Till sin hjälp för att göra specialeffekterna hade man även medarbetare från japanska Toho Studios som lurats till Nordkorea i tron att de skulle filma i Kina.

Under tidigt 2000-tal började koreanska filmer få större spridning internationellt. Regissörer som Park Chan-wook och Kim Jee-woon satte koreansk film på kartan med filmer som hämndhistorien Oldboy (2003) och den psykologiska thrillern / spökhusfilmen A Tale of Two Sisters (2003). Landet har även gjort sig bemärkta genom ett antal uppmärksammade zombie-filmer med delvis nya ”takes” på zombiegenren såsom Train to Busan (2016), Zombie for Sale (2019) och Alive (2020). Under senare år har de koreanska filmerna verkligen nåt ut till en världspublik inte minst genom Bong Joon-hos hyllade film Parasite som vann en rad tunga filmpriser däribland Guldpalmen och ett antal Oscars. Den senaste tiden har också den våldsamma koreanska serien Squid Game gjort succé och verkligen satt Sydkorea på kartan som skräckfilmsland.

Kvällen till ära har vi valt ut tre goa koreanska rullar. Rösta gärna på den typ av film du vill att vi ska visa. Månadens quiz bjuder också på en blandad kompott av koreansk film. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna fina priser.

Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns att inhandla i baren.

Kvällens program: Torsdag 21/4 2022 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 21/4 - Tema: Koreansk skräck