Skräckfilmskväll 23/2 2023 - Tema: Lucio Fulci

Säg välkommen till månadens färgklick i ett grå februari, låt oss färga månaden lite rödare.  

På årets andra ToB tar vi oss en närmare titt på den italienske skräckregissören Lucio Fulci och hans filmer. Trots att vi kört ToB sedan 2008 har vi aldrig visat något av Fulci, vilket det såklart måste bli ändring på. Då för 15 år sedan hade i giallos som ett av våra första teman, men inte heller den gången visade vi något av Fulci.
 

Det är kanske främst giallos och zombiefilmer som man förknippar med Fulci. Hans expressiva visuella stil och okonventionella berättarteknik har gjort att han kallats ”Det makabras poet”, en referens till skräckmästaren Edgar Allen Poe vars bok The Black Cat han även filmatiserade. Graden av grafiskt våld i hans filmer har också gjort att han kallats ”The Godfather of Gore”. Lucio Fulci jobbade inledningsvis som konstkritiker. Hans konstintresse fick honom sedan att söka sig till filmskolan i Rom. Efter studierna arbetade han som regiassistent och skrev manus och arbetade under 1950-talet med en rad italienska komedier. Mot slutet av sextiotalet regisserade Fulci sina första giallos "One on Top of the Other" (Una sull'altra) 1969, A Lizard in a Woman's Skin ("Una Lucertola con la Pelle di Donna") 1971 och "The Psychic" ("Sette note in nero") 1977. Under sjuttiotalet gjorde han även Spaghetti Westerns såsom Four of the Apocalypse (1975) och Silver Saddle (1978). Fulcis filmer blev kommersiella framgångar, men de explicita våldskildringarna väckte också kritik. Vissa av specialeffekterna i A Lizard in a Woman's Skin var så realistiska att Fulci ställdes inför rätta för djurplågeri, men friades då han kunde visa upp den artificiella hunddocka som använts i filmen.
 

Fulcis stora internationella genombrott kom 1979 med Zombi 2, en våldsam zombiefilm som i Europa marknadsfördes som en uppföljare till George A. Romeros zombieklassiker Dawn of the Dead / Zombie från 1978 utan tillstånd från varken Romero eller Fulci. Filmen har även en mycket minnesvärd scen där en zombie kämpar mot en haj. För musiken svarar Fabio Frizzi som ofta samarbetade med Fulci. Den italienska filmindustrin hade vid denna tid ständigt fingret i luften för att känna av vad publiken ville ha. Varje stor succé ledde till en uppsjö av filmer med liknande teman. Fulci gjorde i  kölvattnet av Conan Barbaren filmen Conquest 1983. Även de populära filmerna Mad Max och Flykten från New York ledde i Italien till en trend av postapokalyptiska barbarfilmer. Fulcis bidrag i genren är den futuristiska gladiatorfilmen Warriors of the Year 2072.      
 

Under senare delen av åttiotalet kämpade den italienska filmindustrin med en svikande biopublik. Fler och fler produktioner gjordes direkt för video eller TV. Då Fulci var ett känt namn dyker hans namn upp i olika filmer från tiden som presentatör eller dylikt trots att han hade väldigt lite med filmerna att göra. Fulci led redan vid denna tid av svåra hälsoproblem som blev allt värre. Trots detta fortsatte han att göra film även en bit in på nittiotalet. Fulci dog 1996. Liksom många regissörer av genrefilm har Fulci länge avfärdats av filmkritikerna. Dock har regissörer som Quentin Tarrantino ofta omnämnt honom som en stor inspirationskälla och bidragit till att delvis ta in honom i finrummet.  De tre filmer som ni kan rösta på är alla klassiska Fulci-rullar från hans storhetstid på 70-80-talet. Passa nu på att rösta fram den typ av film ni vill att vi ska visa här bredvid!

 

Månadens quiz bjuder också på en rad Fulci-filmer med det gamla välkända uppägget, Kanske det blir något halvkul pris att ta med hem samt rent av en inteckning i den beryktade Hall of Fame. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns att inhandla i baren.

 

Kvällens program: Torsdag 23/2 2023 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 23/2 2023 - Tema: Lucio Fulci