Skräckfilmskväll 25/1 2024: Tema - Juraj Herz – Tjeckoslovakiens skräckmästare

"Trumvirvel!" ... Nytt år nya möjligheter. Nu kör vi 2024!

Vi på ToB startar det nya året med att ta en närmare titt på en av Tjeckoslovakiens främsta regissörer, nämligen Juraj Herz. Herz har gjort en rad olika typer av filmer, men är kanske mest bekant för sitt arbete inom skräckgenren. Herz föddes 1934 i Kežmarok i dagens Slovakien och studerade under sin ungdom fotografi, filmregi och dockteater, det senare tillsammans med en annan av Tjeckoslovakiens verkligt stora regissörer nämligen Jan Švankmajer. Herz fick sitt stora genombrott 1969 med filmen The Cremator, baserad på en roman av Ladislav Fuks. I filmen ser vi den tjeckiske skådespelaren Rudolf Hrušínský som galen djurkremerare som under kriget samarbetar med nazisterna. Filmen förbjöds omedelbart efter premiären av den kommunistiska censuren och kunde inte visas i landet förrän efter sammetsrevolutionen 1989. Dock fick den ett stort internationellt erkännande och blev med sin kombination av svart humor och skräck något av en kultfilm.  
 

Herz var en av få tjeckoslovakiska regissörer som arbetade inom skräckgenren under kommunisttiden. 1972 släpptes hans morddrama Morgiana och sex år senare en gotisk nytolkning av sagan Skönheten och odjuret. 1982 släppte Herz ytterligare en skräckfilm, Ferat Vampire om en mordisk sportbil som drivs på människoblod.  Herz hyste ett stort intresse för genrefilm och då I synnerhet skräckfilm. Han hyste en förkärlek för mörka, makabra element och teman och även erotiskt bildspråk, vilket han inom genrefilmen fick möjlighet att inkorporera. Herz använde också flitigt psykologisk skräck och element av politisk dissidens i sina filmer. Svart humor är också något som är kännetecknande för Herz filmer och det var för honom en självklarhet att man även skulle kunna skratta åt seriösa filmer.Herz avled i Prag 2018, 83 år gammal. Kvällens tre filmer är alla goda exempel på Herz som skräckregissör. Passa på att rösta fram den film vars tema låter mest lockande!
 

Att göra ett quiz helt ägnat åt Juraj Herz filmer hade blivit lite svårt. Innehållet på quizet blir därför en blandning av filmer som till exempel tematiskt eller geografiskt kan kopplas till hans filmskapande. En plats på ToB:s Hall of Fame -lista står på spel och dessutom har ni chans att vinna fina priser. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns att inhandla i baren.
 

Kvällens program: Torsdag 25/1 2024 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 25/1 2024: Tema - Juraj Herz – Tjeckoslovakiens skräckmästare