Filmkvällen 21/9 2023 - Nocebo

När höstmörkret sakta smyger sig på är det ju härligt att kunna bänka sig tillsammans med andra skräckfilmsälskare för att avnjuta något stämningsfullt och förhoppningsvis skapligt småkusligt.

Tema - Hon kom med ryslig vedergällning

 

“Lucky shoes, lucky shoes; make me win, and never lose.”

Christine

 

Kvällens temakretsade kring folkloristisk skräck, vilket ju kändes tämligen passande för årstiden. Publikens val föll denna gång på Lorcan Finnegans “Nocebo” från 2022, en Shudder-produktion som fått ett överlag bra mottagande. Det rör sig om en historia som vill få tittaren att undra vad det egentligen är som försiggår, ett upplägg som känns igen från regissörens tidigare sci fi-thriller ”Vivarium” från 2019. Nocebo kan väl klassas som en psykologisk thriller där ledtrådar om vad som egentligen har orsakat huvudpersonens situation succesivt läggs ut. Allt är i slutändan kopplat till den så kallade noceboeffekten, motsatsen till placeboeffekt. Nocebo innebär att en person utvecklar symptom utifrån föreställningen att något negativt ska drabba dem. En naceboeffekt kan således leda till långtgående psykiska förändringar. Filmen tar sin början med att vi introduceras för Christine (Eva Green) en framgångsrik modedesigner till barnkläder som är mitt uppe i karriären. Privat är hon även lyckligt gift med Felix (Mark Strong) och tillsammans har de dottern Roberta ”Bobs” (Billie Gadsdon). Men så under en modevisning för en ny barnkollektion får Christine ett telefonsamtal som ska förändra hela hennes tillvaro. Vi hoppar sen fram ett par månader i tiden och när vi nu möter Christine är hon blott en skugga av sitt forna jag. Hon har tydligen drabbats av en mystisk sjukdom som gjort henne orkeslös och ingen riktigt kan förstå sig på. Detta både förbryllar hennes läkare och är frustrerande för hennes man Felix, som dessutom inte är så mycket till stöd då han ofta är iväg på arbetsresor. Men så en dag ringer det plötsligt på dörren och där står en filippinsk kvinna vid namn Diana (Chai Fonacier) som Christine tydligen ska ha kontaktat med anledning av att hon behöver hjälp i hemmet pga sin sjukdom. Trots att Christine inte har något minne av att ha anställt Diana låter hon den mystiska kvinnan flytta in i sitt hem trots att Felix och Bobs är tveksamma till detta. Men när Diana, med hjälp av traditionell filippinsk läkekonst och inhemska ritualer, lyckas vända på Christines hälsotillstånd till det bättre blir de mer välvilligt inställda. Men varför kommer inte Christine ihåg att hon anställt Diana och vad vill den unga filippinskan egentligen? Sakta men säkert börjar det uppdagas att allt kanske inte är som det verkar.

 

Regissör Lorcan Finnegan och manusförfattaren Garret Shanley, samarbetade redan med Vivarium och har även härlyckats få till en historia som effektivt fångar oss som åskådare. Här infinner sig snabbt en känsla av att här har vi en film som fångar känslan av psykologisk skräck som för tankarna både till klassiska 1070-talsrysare och mer samtida produktioner som ”In Fabric”. Finnegan använder sig effektivt av en rik färgskala och dramatiska metaforer som ger produktionen en stilistiskt snygg yta vilket förstärker den atmosfär av spänning och mystik som genomsyrar hela filmen. Visst kan de artistiska utsmyckningarna gå något för långt ibland och bli distraherande, men det ä’ren mindre anmärkning. En av de mest intressanta sakerna med Shanleys manus är annars på det sätt historien utvecklar sig genom att portionera ut små ledtrådar filmen igenom så att vi själva kan lägga det pussel som slutligen ger svaren på vad som vad det egentligen är som pågår. Det är en struktur som det krävs skicklighet att bygga upp för att det hela inte ska bli allt för förutsägbart och spänningsfattigt. Nocebo är emellertid en lyckad blandning mysteriethriller och folklorskräck spetsad med en dos politik. En annan av filmens styrka är skådespelarinsatserna. Framför allt Eva Green briljerar I sin roll som Christine. Hon lyckas väldigt bra med att gestalta en priviligierad kvinna som konstant svänger mellan att vara artig och tacksamt till föraktfull och ömklig när hon inte får som hon vill. Ett stort plus också för Chai Fonanciers insats, hon är nog en ny bekantskap för de flesta och imponerar verkligen här. Diana porträtteras med inlevelse, en person med ett starkt driv som haft sin agenda fastslagen under lång tid. Scenerna mellan Eva Green och Chai Fonancier är själva motorn I berättelsen och det är här som mysteriet sakta avslöjas. Billie Gadsdon gör också en stark insats som den unga Bobs, vi har här den typiska motviljan hos ett barn för nya främmandeinslag i livet gestaltat på ett trovärdigt sätt. Gadsdon lyckas sätta sin egen touch på denna ofta förekommande roll. Mark Strong är väl den som står ut minst i sammanhanget, men det finns inte sp stora svängar att ta ut inom de ramar han fått. Nocebo, som nominerades som bästa film på Sitges Film Festival i Spanien 2023, levererar precis vad man kunde hoppas på. Vi får klassiska skräckelement mixat med ett mysterium som sakta träder fram i ljuset av socio-politiska frågeställningar. Med starka karaktärer och ett snyggt och effektivt bildspråk var detta ett utmärkt exempel påhur bra skräckfilm av idag faktiskt kan vara.

Videoklipp

Filmkvällen 21/9 2023 - Nocebo