Filmkvällen 6/2 2010 - Doomsday

Efter ett antal timmars filmfrossa avslutades visningarna lämpligt nog med en survivalfilm. Och överlevde gjorde vi ju bevisligen.

Tema: Survival

"The hounds are hungry! It's feeding time at the fucking zoo!”

Sol

DoomsdayVad är inte en nostalgitripp tillbaka till 90-talet värd? Mel Gibson som Mad Max och Kurt Russel som Snake Plissken, visst minns vi dem? Ja, vad passar bättre som avslutning på en heldag full av skräck än en riktigt härligt slafsig berg- och dalbanetur. Doomsday tar sin början i London 2035. Det brittiska samhället har genomgått drastiska förändringar efter det att hela Skotlands befolkning förmodas ha slagits ut av det dödliga Reaper-viruset som drabbade landet för 27 år sedan. För att skydda England från smittan har den brittiska regeringen låtit uppföra en ca 10 meter hög försvarsmur längs den skotska gränsen. Grannarna i norr har helt enkelt lämnats åt sitt öde att dö av sjukdom eller svält i ett tillstånd av total anarki. Vid ett drogtillslag mitt i centrala London upptäcker en insatsgrupp från The Department of Domestic Security emellertidett rum fullt av människor som smittats av reaper-viruset. Premiärminister Hatcher (Alexander Siddig) utlyser genast undantagstillstånd i landet och den engelska huvudstaden sätts i karantän. Nu står räddningen till det preparat som den skotske Dr. Kane (Malcolm McDowell) sägs ha arbetat på att utveckla på ett befäst sjukhus i Glasgow innan Doomsdaysammanbrottet. Den brittiska kronan behöver nu någon som kan leda en militär elitstyrka som kan ta sig genom det förödda Skotland för att finna Dr. Kanes botemedel och eventuellt även föra med sig en överlevare tillbaka för vidare studier. Valet faller på den enögda DDS-majoren Eden Sinclair (Rhona Mitra, bl a känd från TV-serien Nip/Tuck), själv skotte som lyckades fly undan smittspridningen i sista minuten. Med på expeditionen följer de två läkarna Sterling (Sean Pertwee) och Talbot (Darren Morfitt), vilka arbetat med forskning kring viruset till dess deras ekonomiska anslag tog slut. Som skydd har denna grupp en mindre militär styrka ledd av sergeant Norton (Adrian Lester). Gruppen utrustas med tunga vapen och stridsvagnar, för utanför den skyddande muren väntar faror, inte bara i form av virussmitta utan även överlevande fyllda av hat och hämndbegär. Kommer den lilla gruppen att överleva denna farofyllda resa och få med sig något botemedel hem?

DoomsdayNeil Marshall heter regissören bakom detta apokalyptiska drama och han har ju tidigare givit oss finfina filmer som Dog Soldiers och The Descent. I doomsday vräker han helt skamlöst på med diverse ingredienser från olika 80-talsfavoriter. Filmen är en opretentiös hyllning till Marshalls inspirationskällor, en produktion av ett fan till alla andra fans. I Doomsdays sällskap får man inte tråkigt i alla fall, filmen innehåller inte många händelsefattiga minuter. Skådespelet är OK för sammanhanget och till detta bjuds vi bl a på en hejdlös biljakt och kanibalistiska barbarpunkare. Anser man att karaktärsutveckling och realism är av avgörande betydelse för en films behållning kan man nog med gott samvete avstå denna, men gillar man däremot explotioner, ohämmat våld och svart humor är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och hänga med.

Videoklipp

Filmkvällen 6/2 2010 - Doomsday