Filmkvällen 8/12 2011 - Bay of Blood

Dags för ett åtebesök i den italienska giallo-världen. Vi har varit där förr och denna kväll stod en fin gammal klassiker på dagordningen.

Tema: Euro crime

"Simon, it wasn't my idea!"

Laura
 

Bay of BloodVissa filmer kan ses som milstolpar inom skräckfilmsgenren. Detta gäller defenitivt Mario Bavas klassiska giallo/slasher Reazione a catena från 1971.Detta är en av de filmer som går under otaliga engelska namn: Chain Reaction, The Antecedent, The Last House on the Left Part II (!), Carnage, Blood Bath, Twitch of the Death Nerve etc. men mest känd internationellt är filmen nog under namnet Bay of blood. Handlingen är ganska enkel men effektiv för själva upplägget. Parallellerna till Agatha Cristies ”Tio små negerpojkar” känns väldigt tydliga i det här fallet. Den förmögna men ådriga och handikappade grevinnan Federica Donati (Isa Miranda) äger ett större residens med tillhörande mark vid en naturskön bukt. Tydligen är det någon eller några som mer än gärna vill lägga vantarna på denna egendom för att exploatera området för egen vinnings skull. En av dessa är Federicias man, Filippo Donati (Giovanni Nuvoletti), som beslutar sig för att ta saken i egna händer innan testamentet som ligger redo offentliggörs. Han mördar därför sin fru och arrangerar brottsplatsen så att det hela ska se ut som ett självmord.  Donati hinner dock inte få någon glädje av denna gärning eftersom han strax efter själv får smaka på sin egen medicin då hanBay of Blood själv attackeras av en okänd angripare. Snart dyker det upp en rad människor i området runt grevinnans ensliga boning, alla med sina egna agendor. Skumma arkitekter, beräknande döttrar, oäkta söner och lömska grannar är bara några av de aktörer som intrigerar för att lägga vantarna på arvet. Girigheten kräver emellertid snart ett högt pris då blodtörsten tar överhand och de inblandade parterna börjar dö på löpande band. Men ver är ansvarig för dessa våldsdåd och vem kommer att bli den som står sist kvar?

Mario Bava är en av pionjärerna inom den italienska skräckfilmen och chefsarkitekt bakom giallo-genren som sådan. Hans filmer har i många fall varit stilbildande och en mängd regissörer både i och utanför Italien har inspirerats av honom. Vad gäller Bay of blood så drar Bava åter upp riktlinjerna för kommande skräckfilmer innehållande maskerade seriemördare. John Carpenter är en av dem som står i stor tacksamhetsskuld till Bava, liksom Sean S Cunningham och andra slasherregissörer. Hade Bay of BloodJason Voorhees sprungit omkring i sin hockeymask nere vid Crystal Lake om inte Bay of blood hade funnits? Bay of blood är i egentlig bemärkelse ingen äkta giallo men upplägget med en rad misstänkta individer som alla har sina egna motiv gör att det ändå finns tydliga kopplingar till denna genre. I denna produktion omger sig Bava med en uppsättning falnade stjärnor, förhoppningsfulla karriärister och allmänt märkliga kufar som alla gör sitt till att sätta färg på anrättningen. Vi har Isa Miranda är en välkänd italiensk teaterskådespelerska, Laura Betti som spelar den märkliga Anna Fossati och även medverkade i Bavas Hatchet For A Honeymoon, Luigi Pistilli som här gör den konspiratoriske Albert har setts i en rad spaghettivästerns som The Good, The Bad And The Ugly och For A Few Dollars More, Alberts fru Renata spelas av den tidigare Miss Frankrike Claudine Auger som också medverkat i Bondfilmen Thunderball – ja här finns det en hel del udda skådespelaröden inblandade.  Bay of blood är kanske inte en av Mario Bavas allra bästa filmer men har man intresse av skräckfilmshistora är det en film man bör ha sett och det är helt klart en underhållande stund som står till buds. Klart sevärd med andra ord.

Videoklipp

Filmkvällen 8/12 2011 - Bay of Blood