Filmkvällen 8/4 2009 - The Howling

Ingen rädder för vargen här, eller det kanske är fel att utmana ödet. Snart är det åter fullmåne.

Tema: Varulvar

"A secret society exists, and is living among all of us. They
are neither people nor animals, but something in-between.”

Karen White

The HowlingJournalisten Karen White har börjat hemsökas av hemska mardrömmar efter det att hon varit nära att mista livet under ett möte med den seriemördare hon håller på att skriva ett reportage om. Vid ett besök hos en psykolog får hon rådet att bege sig till hans kurort ”The Colony” för att där vila upp sig och få hjälp att bearbeta sina upplevelser. Väl på plats med sin make träffar de The Colonys andra invånare, den ene mer konstig än den andre. Karen hade emellertid njutit av tillvaron om det inte vore för att hon väcks på nätterna av bestialiska ylanden från skogen. En natt blir hennes man anfallen av en varg, frågan är vad som pågår ute i skogen och om The Colonys övriga invånare har något med det att göra?
 

The HowlingThe Howling betraktas, tillsammans med An American werewolf in London som en av de två främsta varulvsfilmerna. För regin står Joe Dante och det kanske inte kommer som någon överraskning då han har gjort sig känd för att flirta med b-filmsgenren, Dante är helt klart rätt man för denna film. Och han lyckas väl, Han hade Roger Corman som mentor och visst har filmen den där härliga b-filmskänslan över sig, men med glimten i ögat. The Howling är inte en renodlad skräckfilm utan mer en mix av skräck och satir. Filmen driver ganska friskt med new age-rörelsen och back to nature-vågen och det har funnits en debatt om detta är ett medvetet val eller ej. Specialeffekterna håller hög klass och är bra gjorda, vi får se ett par riktigt snygga varulvsscener, även om de inte kommer upp i samma klass som An american werewolf in London så är de mycket bra. En intressant sak med The Howling är hur varulvarna ser sig själva. I de flesta filmer är de plågade varelser som inte vill något hellre än att bli av med sin förbannelse, men här betraktar de sig som överlägsna människan i alla aspekter. Dante förhåller sig överlag ganska fritt till varulvsmytologin, vilket ger honom möjlighet att skapa en effektiv och driven berättelse. Filmen är en hyllning till sina föregångare i genren. De flesta av karaktärerna är t ex döpta efter regissörer till tidigare varulvsfilmer. En del av nöjet är att klura ut vilka karaktärsnamn som har en tidigare varulvsfilm på sitt samvete. Rollbesättningen är dessutom fylld med kända ansikten som John Carradine, Kevin McCarthy, Dick Miller, och Kenneth Tobey. Ett foto av en ung Lon Chaney Jr. tappas påpassligt också framför kameran i en scen. The Howling står sig bra än idag och bör definitivt ses av den som är intresserad av varulvsfilmer.

The Howling

 

The Howling har vunnit priset Saturn award som bästa skräckfilm vid Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films i USA 1981. Där var den också nominerad till priserna för bästa make-up och bästa specialeffekter. Joe Dante vann också Critics Award vid Avoriaz Fantastic Film Festival i Frankrike 1981.

 

Videoklipp

Filmkvällen 8/4 2009 - The Howling