Filmkvällen 9/5 2013 - A Lonley Place to Die

Säsongsavslutning och ett väder som låter oss ana en kommande skön sommar gjorde att ett besök i skogen kändes ganska självklart. Att ondskan ute i bushen inte direkt representerades av myrstackarna var nog alla beredda på.


Tema: Ond skog

"When he bent down to pick up the ball I shot him in the back of the head ... Quick, painless. The least I could do."

Mr Kidd

A lonley Place to DieEftersom vi redan visat ”Southern Comfort” och ”Rituals” låg utmaningen att hitta en annan infallsvinkel på hur friluftsmänniskor från stan råkar illa ut i terrängen. Efter en hel del funderande föll valet slutligen på den för de flesta okände Julian Gilbeys survival-thriller ”A Lonely Place to Die” från 2011. Här får vi en stor dos skotsk natur i kombination med en historia som kanske inte riktigt utvecklar sig som man förmodat. Filmen öppnar med att vi introduceras för ett gäng klättrarentusiaster som bestämt sig för att tillbringa en helg i de skotska högländerna med lite bergsklättring och camping. I centrum står den erfarna bergsklättraren Alison (Melissa George som setts i filmer som ”Turistas”, ”Waz”, ”30 Days of Night”, ”Triangle” och ”The Amityville Horror” samt TV-serier som ”Alias” och ”Grey's Anatomy”) som tagit med sig sina vänner ED (Ed Speleers från bl a ”Eragon” och ”Downton Abbey”) och Rob (Alec Newman). Efter en något problematisk start som visar på en viss spänning mellan Alison och hennes kamrater möter trion upp med det gifta paret Alex (Garry Sweeney) A Lonley Place to Dieoch Jenny (Kate Macgowan) och tillsammans fortsätter de sin exkursion i den skotska vildmarken. Allt går som beräknat tills de plötsligt hör ett mystiskt ljud mitt ute i skogen. Detta måste naturligtvis undersökas. Det skulle gänget så klart aldrig gjort, snart befinner de sig nämligen i en dödlig situation där de tvingas kämpa för sin överlevnad ute i det öde landskapet.

Som survivalfilm i en avlägsen skogsmiljö funkar A Lonley place to Die utmärkt, i alla fall i ca två tredjedelar av tiden. Filmen är inspelad på plats i det skotska högländerna och det är en förträfflig miljö som julian Gilbey, tillsammans med sin bror tillika manusförfattaren William, iscensätter berättelsen i. Scenariot lyfter verkligen filmen med den vilda naturen med alla sina faror som närapå en aktör i sig. Tyvärr så tappar filmen en del av sin atmosfär när denna bakgrund byts ut, hade handlingen helt förlagts till de skotska vidderna hade det hela blivit än bättre. När det gäller sA Lonley Place to Diekådisarna, så innehåller A Lonley Place to Die inga direkta stjärnor, de flesta har mest haft mindre roller i diverse filmer och TV-serier. Men att det är ett gäng okända ansikten vi ser förstärker bara känslan av att det inte går att räkna ut vem som kommer att överleva på förhand. Och även om rollerna överlag är ganska enkelt skisserade gör dock alla inblandade parter ett bra jobb utifrån rådande förutsättningar. Mest känd är så klart Melissa George, kanske vår tids svar på Jamie Lee Curtis, som axlar rollen som handlingskraftig hjältinna på ett realistiskt sätt. Även Eamonn Walker i rollen som Andy, Sean Harris som Mr Kidd (med en kuslig monolog bl a) och Karel Roden som Danko förtjänar ett extra plus i kanten för sina rolltolkningar. På det stora hela är således A Lonley place to die en trevlig bekantskap, inget mästerverk men helt klart en väldigt bra film. Handlingen tar en del oväntade vändningar och personernas val av beslut känns tämligen realistiska. Julian Gilbey besitter onekligen en talang för filmskapande och förhoppningsvis kommer vi att få se mer av honom I framtiden.

Videoklipp

Filmkvällen 9/5 2013 - A Lonley Place to Die