Skräckfilmskväll 25/8 2022: Tema - Politisk skräck

 ToB inleder hösten med ett tema i tiden. Med ett val bara några veckor bort känns det passande att ta sig an den politiska skräcken.

 Med lite god vilja kan man nog tolka in politiska budskap i de flesta skräckfilmer, men i vissa fall är det mer uppenbart än i andra att regissören velat något mer än att bara skrämmas. Att ta sig an verkliga problem, kommentera sin samtid och skapa igenkänning hos publiken och en känsla av att detta skulle kunna hända mig kan också gör upplevelsen än mer skrämmande. Skräckfilmer kan på ett effektivt sätt användas för att belysa orättvisor i samhället och teman som klass, kön, ras, religion och sex. Ofta finns det i filmerna en politisk aspekt i hur egenskaper som arrogans, girighet, högmod eller avund får ödesdigra konsekvenser.
 

I Steven Spielbergs Hajen (1975) är ett underliggande tema den politiska korruption som leder till att borgmästaren vägrar stänga ner stränderna för att de inte vill gå miste om de stora intäkterna från turisterna och av rädsla för sin politiska karriär. George A. Romero är en annan regissör som ofta har underliggande politiska budskap i sina filmer. I en tid då svarta skådespelare i mångt och mycket var reducerade till skurkar och sidekicks inom amerikansk film, gav han huvudrollen i Night of the Living Dead (1968) till Duane Jones. Under hela filmen är han den som tar på sig ledarrollen och skyddar gruppen. Han är en av få som tar sig genom en natt av zombieattacker, bara för att på morgonen kallblodigt bli nedskjuten när polisen dyker upp på platsen. En svart man i Amerika har med andra ord större chans att överleva en zombieattack, än ett möte med den egna ordningsmakten. I The Crazies från 1973 kraschar ett arméflygplan fyllt av biologiska vapen som nära en stad och infekterar grundvattnet med ett virus som gör folk galna. Här tar sig Romero an ett annat tema som sedan återkommit i otaliga skräckfilmer, nämligen myndigheter eller företag som klantar till det och sedan offrar sin egen befolkning och försöker dölja vad som hänt. Ett annat klassiskt exempel på detta är Alien (1979) där det istället är ett företag som har ekonomiska intressen av att hålla monstret vid liv. Eller ta John Carpenters They Live (1988), här har vi en film som väldigt tydligt illustrerar hur styrda vi är av de rika och mäktiga i världen, i detta fall i form av utomjordingar förklädda till människor. I Larry Cohens The Stuff (1985) är det åter konsumtionssamhället som får sig en känga. I filmen börjar en smaskig, yoghurtliknande substans bubbla upp ur jorden. Snart har produkten kommersialiserats och sälj överallt. Det visar sig såklart dock att The Stuff inte är så harmlös som man trott. Bland mer samtida exempel på politisk skräck måste man naturligtvis nämna Jordan Peeles Oscarsvinnare Get Out (2017) och hans filmer Us (2019) och den nu aktuella Nope (2022). De tre filmer som vi valt kvällen till ära är alla engelska politiska satirer som ligger oss varmt om hjärtat och kombinerar humor och lite skräck. Ta nu chansen och rösta på den ty av film ni vill att vi ska visa härvredvid!
 

Har ni känt att hjärnan finns där än men kanske behöver kickstartas igen på alla möjliga sätt efter sommaren, ja men då så. Månadens quiz bjuder så klart på en rad filmer med politisk agenda. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel (upp och hoppa) och dessutom har ni chans att vinna fina priser. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns att inhandla i baren.
 

Kvällens program: torsdag 25/8 2022 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 25/8 2022: Tema - Politisk skräck