Vetenskapsfestivalen 15/4 2015 - Dawn of the Dead 1978

Under Vetenskapsfestivalen hände det en hel del saker runt om i stan. En av de mer udda inslagen var nog att ToB höll hov i Bältesspännarparken under en av denna veckas kylslagna vårkvällar. För alla som uthärdade de inte så optimala förutsättningarna vankades det dock klassisk zombieskräck av bästa märke.

 

Tema - Zombiefilm

 

"One-stop shopping: everything you need, right at your fingertips."

Roger

 

Dawn of the DeadIbland är det härligt att återknyta bekantskapen med en gammal favorit, man gläds över att inse hur bra något kan vara som är skapat med äkta känsla och passion. Så är ju fallet med George A Romeros "Dawn of the Dead" från 1978, en ultimat rulle att avnjuta som avslutning på en kväll i skräckens och zombiernas tecken. De flesta vet nog redan vad det rör sig om för film här. Dawn of the Dead är den fristående uppföljaren till Romeros stilbildande debut ”Night of the Living Dead" från 1968, en film som lade grunden flör den moderna zombiegenren. Det kom att bli ytterligare fem filmer i Romeros "Living Dead"-serie, tyvärr gick det som vi vet efterhand successivt utför rent kvalitetmässigt vad gäller uppföljarna, i synnerhet vad gäller de senaste installationerna. Med Dawn of the Dead får vi dock en fulländad zombiefilm, där den apokalyptiska situationen förvärrats från det tillstånd som rådde i Night of the Living Dead och zombierna verkar nu ha övertaget. Historien kretsar kring de två zombieskjutande nationalgardisterna Roger (Scott H. Reiniger) och Peter (Ken Foree) på jakt efter en säker plats i en tillvaro som rasat samman i och med zombieepidemin. Under resans gång stöter de på TV-teknikern Stephen (David Emge) och dennes flickvän Francine (Gaylen Ross) vilka flytt från en inspelningsstudio i kaos och nu slår följe med de båda männen. Under Dawn of the Deaden färd i helikopter de tillskansat sig inser gruppen vidden av den förödelse som drabbat landet. Räddningen blir ett enormt och upplyst köpcentrum dit de tar sin tillflykt och skapar sig en en slags idealtillvaro innan de attakeras av ett motorcykelgäng på plundrarströt och horder av levande döda.  

 

Romero har hela tiden velat kommentera sin samtid med sina zombiefilmer. I Night of the Living Dead var det Vietnamkriget och auktoritära och patriarkala strukturer, i Dawn of the Dead är det kommersialism, nyliberalism och synen på människovärdet och våra sociala konventioner som står i fokus.  Det centrala budskapet är hur människor allt mer styrs av kommersiella krafter samtidigt som vi blir mer och mer egofixerade och avståndstagande gentemot andra. Det universella mänskliga värdet kommer i andra hand när våra egna intressen är hotade. Skillnaden mellan levande och döda är dock inte så stor, båda drivs av ett betingat beteende. Zombierna lockas fortfarande av shopping och de levande av att skaffa statusprylar, nu dock utan värde. I just i jakten på egenintressen blir de andra ett hot. Dawn of the Dead är en film som i mångt och mycket handlar Dawn of the Deadom människors övergrepp mot varandra i kampen om resurser. Genom att förringa andra grupper och göra dem till stereotyper kan vi också enklare rättfärdiga vårt eget handlande, Idag hade vi t ex kunnat byta ut zombierna i resonemanget mot muslimer, det är lätt att dra till med en generell stereotyp mot främmande och skrämmande inslag och på så vis avhumanisera dem. Romeros kritik av amerikansk politik och kommentarer kring det sociala ttillståndet i samhället genomsyrar även de kommande filmerna i serien, även om denna dimension tonas ner efterhand. I "Day of the Dead" 1985 ser vi t ex en kritik mot det militärindustriella komplexet som verkar utan etisk hänsyn eller moraliska överväganden och i "Land of the Dead" från 2005 är det den ohämmad kapitalismen och de ekonomiska orättvisorna som utgör fonden för historien.Skräckfilm är förvisso främst underhållning, men man ska också ha i åtanke att en del av de produktioner vi kan ta del av också säger en hel del om oss själva och den tid vi lever i. Därför känns det helt rätt att vi tillsammans fick möjlighet att avnjuta Dawn of the Dead just under Vetenskapsfestivalen.

Videoklipp

Vetenskapsfestivalen 15/4 2015 - Dawn of the Dead 1978