Skräckfilmskväll 23/11 2022: Tema - Fransk skräck

ToB tar sig denna månad en närmare titt på vad Frankrike har att erbjuda oss skräckfantaster. 

En hel del skulle det visa sig! Två av de filmer som ni kan rösta på den här månaden har också en tydlig julkoppling. Så är du en av dem som inte har något problem med att få lite julstämning redan innan december så kan här finnas något för dig. Frankrike har långa anor som skräckfilmsnation. Redan 1896 regisserade fransmannen Georges Meilies vad som brukar räknas som den första skräckfilmen The Haunted Castle. Även om den är tidig har den allt man kan förvänta sig av en spökhusfilm, såsom fladermöss och spöklika skelett.

1928 kom en annan stilbildande skräckfilm, Jean Epsteins The Fall of the House of Usher, en av de första filmatiseringarna av Edgar Allan Poes klassiska skräcknovell. Runt seklets mitt producerade Frankrike ytterligare två hyllade skräckfilmerna, nämligen Les Diaboliques (1955) av Henri-Georges Clouzot och Eyes without a Face (1960) av Georges Franju. Vid denna tid gör även en av Frankrikes stora skräckregissörer, Jean Rollin sina första filmer. Under tidigt sjuttiotal gjorde han sig bemärkt för sina vampyrfilmer såsom Le viol du vampire (1968), La vampire nue (1970), Le frisson des vampires (1970), och Requiem pour un vampire (1971). Rollin gjorde under sent sjuttiontall ytterligare filmer som idag räknas som klassiker. Bland dessa kan nämnas Les raisins de la mort (1978), Fascination (1979), and La morte vivante (1982). Huruvida man gillar Rollin är väl lite av en vattendelare. Detta kan väl också sägas om den spanske regissören Jesus Franco som som under tiden för fascistdiktaturen i Spanien gjorde en hel del av sina filmer i Frankrike. Runt millenieskiftet startar så den våg som verkligen satt Franskrike på skräckkartan, nämligen det som brukar benämnas som New French Extremity och som kan sägas ha satt en ny standard för hur brutal en film kan vara och vad man kan visas på film. Rörelsen har sina rötter både i skräckfilmen och art house-filmer. Bland de tidiga bidragen i genren kan nämnas High Tension, Them, Frontier(s), Inside och Martyrs. Även om det naturligtvis är svårt att generalisera, så kan man ändå se home invasion och rädslan för den andre som teman som är vanligt förekommande. Även kroppslig och social ångest inför den egna kroppen är även det teman som går igen i flera av filmerna. Många av filmerna kan sägas vara ren body horror eller är tydligt influerade av genren. Inte helt oväntat har flera av filmerna blivit hårt kritiserade av vissa grupper för sina explicita våldskildringar.

 

New French Extremity-vågen kan sägas ha hållt i sig ända fram till idag. 2016 kom Julia Ducournaus film Raw. 2021 var hon åter aktuell, den här gången med Titane som 2021 vann Guldpalmen på Cannes Film Festival. De tre filmer som vi valt kvällen till ära är alla representanter för olika riktningar inom den franska skräckgenren. Passa nu på att rösta på den ni vill att vi ska visa här bredvid.

 

Månadens quiz bjuder också på en rad franska filmer. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna fina priser. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns att inhandla i baren.

Observera att månadens ToB går av stapeln på en onsdag och inte torsdag som är brukligt. 

Kvällens program: onsdag 23/11 2022 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 23/11 2022: Tema - Fransk skräck