Skräckfilmskväll 25/4 2024: Tema - Ozploitation: Skräcken från Down under

Vi på ToB ägnar månadens filmkväll åt att ta en närmare titt på australiensisk skräck och i synnerhet Ozploitation som den subgenre brukar kallas som följde på införandet av R-rating i Australien 1971 och ledde till en våg av filmer med mer explicit sex och våld.

Australiens outback är känd för sina storslagna landskap och mystiska charm. Men bakom dess skönhet lurar en mörk och dyster värld som har inspirerat en hel genre av skräckfilmer. Från spöklika ödemarker till skrämmande urinvånare har den australiensiska skräckfilmen etablerat sig som en unik och spännande del av den globala filmvärlden. Australiens skräckfilmsarv går tillbaka till 1970-talet och vad som brukar beskrivas som den australiensiska nya vågen av filmer med klassiker som "Wake in Fright" (1971) och "Long Weekend" (1978). Dessa tidiga verk satte tonen för en våg av skräck som utforskade det australiska psyket. Filmerna beskrev bushen och dess djur som dödliga, och dess invånare som psykopatiska utbölingar. Den vilda och obevekliga naturen i Australiens Outback fungerade som en perfekt bakgrund för att utforska människans inre demoner och rädslor. Outbacken beskrivs ofta som en levande och andlös karaktär. Det karga landskapet och dess isolering skapar en känsla av förtvivlan och hjälplöshet som fångar tittarens uppmärksamhet. Filmer som "Picnic at Hanging Rock" (1975) och "The Proposition" (2005) använder Australiens Outback som en symbol för det okända och oförklarliga.
 

Den australiensiska urinvånarkulturen har också varit en källa till inspiration för många skräckfilmer. Berättelser om aboriginernas myter och legender har gett upphov till filmer som "The Last Wave" (1977) och "The Darkside" (2013). Dessa filmer utforskar den andliga världen och den komplicerade relationen mellan urinvånare och kolonialister. Under 2000-talet upplevde den australiensiska skräckfilmen en renässans med filmer som "Wolf Creek" (2005) och "The Babadook" (2014). Dessa moderna klassiker utforskar inte bara traditionella skräckteman utan tar också upp djupgående samhällsfrågor och psykologiska komplexiteter. "Wolf Creek" kastar ljus över farorna med att resa genom Outback medan "The Babadook" borrar djupt in i det mänskliga psyket och föräldraskapets skräck. En intressant utveckling inom den australiensiska skräckfilmen är framväxten av kvinnliga berättare och nya perspektiv. Filmer som just "The Babadook" (2014) och "The Loved Ones" (2009) skildrar kvinnliga huvudpersoner som kämpar mot både yttre hot och sina egna inre demoner. Dessa filmer bryter mot den traditionella skräckfilmsformeln och utforskar komplexa kvinnliga karaktärer på ett djupare sätt. Jennifer Kent som regisserat The Babadook har belyst bristen på kvinnliga regissörer i genren och även blivit en stark inspiration för andra kvinnor i branschen.
 

Med en stadigt växande internationell publik och en ökande mängd talangfulla filmskapare ser framtiden ljus ut för den australiensiska skräckfilmen. Det finns också tecken på en ökad diversifiering i fråga om perspektiv i filmerna och en ökad representation från den australiensiska ursprungsbefolkningen i filmer som ”Dark places” (2019) m fl. Genren fortsätter att utvecklas och utforska nya teman och berättelser samtidigt som den behåller sitt unika och distinkta drag. Genom att blanda traditionella skräckelement med australiensiska landskap och kultur skapar filmerna en unik mix med en tydlig lokal identitet med relevans för tittare världen över. Som vanligt avgör ni vilken typ av film som ska visas genom att lägga en röst här bredvid.

Läs gärna mer om australiensisk skräck i vår artikel En djävulsk roadtrip - Going Down Under 

 

Kvällens quiz ägnar vi givetvis åt skräck från ”Down under”. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel och dessutom har ni chans att vinna fina priser.
Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns att inhandla i baren.
 

Kvällens program: Torsdag 25/4 2024 

19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 25/4 2024: Tema - Ozploitation: Skräcken från Down under