Skräckfilmskväll 27/10 2022: Tema - Gravade Godsaker

Vi är här igen. Månaden är oktober, färgen är orange, godisskålen full med skallar med hallon-lakritssmak (eller hur) och dagens namn är Michael hela veckan lång.

Själv är jag mitt uppe i ett skräckfilmsmaraton och hoppas stå pall ända fram till 31 då jag även nästan firar m8in 666e födelsedag. Och vad ska då det kommande filmtemat bli undrar en del säkert. Jamen, är det inte självklart så säg. Denna gång blir det Gravade Godsaker för hela silverpenningen. Gravar har vi av någon anledning aldrig utgått från tidigare, visst är det konstigt. Ni vet ju säkert redan att Halloween har sina rötter i den Gaeliska skördefesttraditionen Samhain, ett tillfälle då sommarens slut firades och även brukar ses som det keltiska nyåret. Man trodde även att Samhain var tiden då gränsen mellan de levande och döda blev otydligare och att andar tilläts passera mellan dessa två världar. De döda som dyker upp från andra sidan, ja det låter ju intressant. Gillar man inte den kommersialiserade Halloween kanske ett traditionellt firande av Alla helgons dag passar bättre. Denna högtid firas alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november och en dag då alla helgon, kända som okända, får en chans att uppmärksammas eftersom de inte har egna kulter inom protestantismen. Men vad har det med gravar att göra då? Tja, det är ju även tradition att under allhelgonhelgen högtidlighålla döda släktingars minne genom att besöka och utsmycka deras gravar.

 

Så gravar och kyrkogårdar i skräckfilm, det är ju närmast en stapelvara, liksom hemsökelser från andra sidan eller levande lik som kravlar sig upp och drabbar oss hårdare än hjärnspöken. Att just kyrkogårdar är tacksamma för att framkalla rädsla och skräck är ju självklart, vad som helst kan ju dölja sig bakom en gammal gravsten eller i den grav du kanske ovetandes råkar trampa på. Så se upp var du sätter dina fötter om du är ute och går på platsen mörk natt där någon kan ligga begravd, kanske du får oväntat sällskap.  Döden är ju en av mänsklighetens största rädslor, så en plats så genomsyrad av religiösa kulter och bortomvärldslighet är ju som gjord som scen för kusliga mardrömslika historier. Vare sig det gäller omärkta gravar eller kryptor så finns det alltid något där som kan komma hasande mot dig för en sista dödlig omfamning. Ett av de tidigaste exemplen är så klart stumfilmen "The Fall of the House of Usher" 1928 som sedan dess kommit i en massa nyinspelningar. En annan film som på sätt och vis satt avtryck är faktiskt Ed Woods gamla kalkonrulle ”Plan 9 From Outer Space” 1957, där rymdvarelser försöker väcka upp lik från en kyrkogård utanför Los Angeles. Sedan dess har lik rest sig från gravar i parti och minut. Främst tänker man ju på zombier i allehanda varianter, Romeros ”Night Of the Living Dead” 1968 satte ju så klart en slags standard för detta fenomen. Efter det följde som alla vet filmer som ”Return of the Living Dead” 1985, ”Cementery Man” 1994 etc, etc, etc … Sen finns det ju kyrkogårdar där man verkligen ska låta det som slumrar där förbi ostört, annars går det som i ”The House by the Cemetery” 1981, ”Poltergeist” 1982, ”Pet Sematary” 1989 eller varför inte ”The Gravedancers” 2006. Och så har vi så klart kyrkogårdar befolkade av, tja ... märkliga varelser, vad sägs t ex om ”Phantasm” 1979 eller ”Nightbreed” 1990. Slutligen är det väl bara att instämma i Liket Levers gamla punkrökare ”Vi kan inte nå varandra, Vi kan inte längre se, Vi har blivit tomma skuggor, Som helst vill va ifred, Jag vill inte bli levande begravd, Jag vill inte vara någons slav.” För tänk att få dela Ryan Reynolds öde i ”Buried” 2010. Men vilket gammalt (eller nytt) lik vill ni nu att vi gräver upp inför Halloween? Gör din röst hörd och välj något av de smaskiga alternativen här bredvid!
 

Gravade godsaker kommer vi även att bjuda på under kvällens filmquiz. Det kommer att bli en parad av ohelgade viloplatser och rastlösa döingar av allehanda slag. Visst kommer det att bli en del välbekanta återseenden, men det är ju bara trevligt. Möjligen kan vi ha något Halloween-artat pris i potten, men annars finns det ett par riktigt fina filmer kvar att norpa. En plats på ToB:s Hall of Fame står på spel. Evenemanget är naturligtvis gratis. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats. Dryck och snacks finns att inhandla i baren.
 

Kvällens program: torsdag 27/10 2022 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 27/10 2022: Tema - Gravade Godsaker