Skräckfilmskväll 9/6 2022 - Tema: Lek med livet i dödligt spel

Sommaren är här och visst är det upplagt för spel och lekar ute I det gröna.

Men vad händer när en tävling blir på allt för blodigt allvar, när insatserna blir så höga att det hela kan sluta riktigt illa. Att vi människor alltid har uppskattat tuffa kamper, aningen som åskådare eller deltagare är ju ingen nyhet. Det främsta exemplet på detta är de romerska gladiatorspelen som fungerat som inspirerande tema till åtskilliga berättelser av olika slag. Visst, traditionell sport kan kicka igång adrenalinflödet hos många men när det blir fråga om liv och död så kan intensiteten skruvas upp ett extra snäpp. Vad är då typiskt för filmer på temat dödliga tävlingar? Ja, här kan man förvänta sig en form av premiss som går ut på att en eller flera karaktärer frivilligt eller ofrivilligt blir deltagare i ett spel där det går ut på att hålla sig vid liv för att eventuellt vinna ett pris, eller bara få chans till frihet. Tävlingen kan antingen vara att kämpa mot andra deltagare eller mot spelledare.  Miljöerna är ofta mardrömslika avskilda platser där hotet om ond bråd död är överhängande men även en strimma av hopp oftast är skönjbar som lockar med en väg ut. Dessa förutsättningar öppnar för intressanta reflektioner hur långt vi är beredda att gå för att utsätta oss eller andra för risker för egen vinnings skull eller var gränsen för underhållningsvåld egentligen går. Kan vem som helst av oss köpas för rätt pengar och vilka tar sig rätten att köpa andra människors liv? Filmer på temat dödliga tävlingar är i mångt och mycket en spegling av sin egen samtid som visar på mänsklighetens mörka sidor och orättvisorna som finns i den värld vi skapat och upprätthåller.

 

När det kommer till skräckfilm på temat tävlingar med livet som insats får man nog se Richard Connells roman ”The Most Dangerous Game” från 1932 som en klassisk föregångare. Historien om den ryske adelsmannen general Nikolai Zaroff som flytt den ryska revolutionen för att i hemlighet bosätta sig i ett gammalt fort på en ö utanför Sydamerikas kust där han utnyttjar skeppsbrutna människor som jaktbyten är ett upplägg som återanvänts i otaliga varianter inom film och litteratur. The Most Dangerous Game filmades redan 1932, då samma studio där "King Kong" spelades in under dagen nyttjades av några av producenterna och skådespelarna för att färdigställa denna film. Vi har även visat denna klassiska rulle på en ToB-kväll 2014 under temat 1930-talsskräck. Åtskilliga filmer har producerats i The Most Dangerous Games kölvatten, en del riktigt bra, andra mest lama kopior. Här kan nämnas exempel som ”The Naked Prey" (1965), ”Deadly Prey" (1987), ”The Running Man” (1987), “Hard Target" (1993), “Surviving the Game” (1994), “Battle Royale” (2000), “Naked Fear” (2007), “Circle” (2015), "Final Girl" (2015), “31” (2016), “Ready or Not” (2019), “The Hunt” (2020) eller "Shook" (2021). Till dessa filmer kan även läggas de japanska TV-serierna ”Alice in Borderland” (2020) samt ”Squid Game” (2021). Också mer på ytan beskedliga tävlingar och brädspel kan visa sig ta obehagliga vändningar, som i filmer typ "Would You Rather” (2012), ”Truth or Dare" (2012) eller ”Beyond the Gates” (2016).Ett nästan lika stort inflytande som The Most Dangerous Game har haft vad gäller filmer involverandes dödliga utmaningar har nog James Wans "Saw" (2004) inklsive alla uppflöjare haft. Här har vi fått ta del av en uppsjö cloner stöpta i liknande förmat, allt från mainstreamfilmer som “Escape Room” (2019) eller Follow Me (2020) till japanska konstigheter som Hide and Go Kill"" (2008), "Death Tube (2010) och den brutala underground "torture-pornproduktionen" "Grotesque" (2009), vilken verkligen inte är för alla. Och självklart ska vi inte glömma bort faran med dataspel, ”där dog jag” plötsligt kan bli mer bokstavligt än vad man kanske kunnat föreställa sig i sammanhang som “Brainscan” (1994),”Existenz” (1999), “Stay Alive” (2006), "Nerve" (2016) och “Choose or Die” (2022). Eller varför inte "Into the Dark"-avsnittet "Uncanny Annie" (2019). Så vilka dödliga utmaningar kommer vi att ställas inför denna afton. Ja det bestämmer som vanligt ni så klart. Rösta fram det koncept som låter mest lockande här bredvid!

 

När vi nu ändå är inne på tävlingar så är det ju självklart att ni kära publik också ska få ge er in i leken. Dock inte med livet som insats får vi hoppas, det är möjligen som mest stoltheten som kanske ryker. Quiz blir det således som vanligt, vi erbjder frågor och ni svarar som ni vill, ja ni kan detta nu. Ett litet pris att ta med hem kan det kanske bli samt möjligen en plats på ToB:s Hall of Fame. Evenemanget är naturligtvis gratis och om så önskas finns dryck och snacks dessutom att inhandla i baren. Kom i tid om ni vill försäkra er om en bra plats utan träsmak. 

 

Kvällens program: torsdag 9/6 2022 
19:00 - Dörrarna öppnas 
Ca 19:30 - ToB;s SkräckfilmsQuiz 
Ca 20:00 - Kvällens film 
Ca 22:00 - Prisutdelning 
Ca 22:30 – Closing Time

 

Plats: Skjul Fyra Sex, Adress Fiskhamnsgatan 41 
(ingång på sidan mot Älven)
Hållplats: Chapmans Torg 
Karta

Vi ses!

ToB-gänget

Skräckfilmskväll 9/6 2022 - Tema: Lek med livet i dödligt spel