Galleri | Skräckfilmsfrossa 6 februari 2010

I månadsskiftet januari/februari går oftast Göterbors filmfestival av stapeln och vi i ToB ville naturligtvis dra vårt strå till stacken med en heldag på Galleri Oro, fylld av härlig skräckfilm som motvikt till all finkulturell fernissa. Göteborgs Filmfestivals tema detta år var "Sharing", men vi i Theatre Of Blood körde vidare på samma tema som alltid:

"Taking", som i "Taking Your Life!!

Lördagen 6/2 ägnade vi således en heldag åt detta tema. Hela fyra filmer stod till buds, därefter löste vi upp nervknutarna med en efterföljande fest. Passande nog var månadens genre survival-horror och den råda tråden blev något lustigt kannibalism i diverse former.

 

Programmet såg ut som följer:

14:00 Simon presenterade: Ravenous - Antonia Bird 1999

Åhh, filmen som får en att överväga att bli vegetarian. En ofrivillig och illa omtyckt hjälte från mexikansk-amerikanska kriget på 1800-talet, John Boyd (Guy Pearce), blir förflyttad till en oansenlig utpost mitt i ingenstans. Till utposten kommer en utsvulten präst (Robert Carlyle) med en berättelse om hur han och hans sällskap blivit fast i berget utan förnödenheter. När såväl hästar som oxar gått åt börjar sällskapet helt sonika äta varandra. Föga aptitretande, inte sant? I filmen återberättas en gammal indianmyt om hur en människa som äter en annan människa stjäl dennes själ och ärver styrka och egenskaper från sitt offer. På köpet fylls kannibalen av en hunger som bara kan stillas genom att fortsätta äta människokött. Så i korthet handlar "Ravenous" om människor som äter andra människor. Kan det vara något att göra en film om? Självklart!

 

16:00 Ola presenterade: The Church (La chiesa) - Michele Soavi 1989

Dags att släppa ut våra demoner i nästa rulle. I det medeltida Italien massakreras en hel by med misstänkta satanister av tempelriddare och begravs i en massgrav. På graven låter man bygga en gotisk katedral, med ett avancerat maskineri, gjort för att stänga katedralens alla ingångar om de begravda byborna någonsin skulle resa sig igen, vilket naturligtvis händer i nutid när förseglingen på kryptan tas bort och demoniska krafter släpps lös. Filmen är från 1989 och är regisserad av Michele Soavi, som även gjort Stagefright och Cemetary Man (Dellamorte Dellamore), Dario Argento har varit med och skrivit manus. Argentos dotter Asia är också med i en av filmens ledande roller. Goblin står för musiken. Många kända namn med andra ord och en riktigt sevärd film.

 

18:00 Chryffe presenterade:  Lemora, A Child's tale of the supernatural  - Richard Blackburn 1973

Nu är det dags att bege sig in i de mer udda skugglandskap där vi kan hamna när vi minst anar det. Lemora är något av en bortglömd pärla i skräckfilmshögen! Filmen, som är från 73 tar sin början med att en ung flicka, Leila får ett brev som berättar att hennes kriminelle gangster till far är sjuk och vill be henne om förlåtelse innan han dör. Brevet är signerat "Lemora, a fellow christian". Utan att berätta för någon smiter Leila från baptistpastorn som tar hand om henne, en pastor som i en fantastisk inledningsscen predikar om att Leila är "the most innocent creature on God's earth". Leilas sökande efter sin far leder henne till otäcka skogar, vampyrzombies, läskiga barn och såklart till den mystiska Lemora. Filmen har något av en Alice i undelandet-kännsla och berättarstilen är lite drömlik. I många scener kontrasteras Leilas oskuldsfulla uppenbarelse effektfullt mot de obehagliga typerna hon möter på sitt äventyr. Miljöerna är lite lätt sagolika och stämningen är fin. Filmen är kanske inte något för de som måste ha högt tempo och snabba klipp i sina skräckisar, utan mer den publik som gillar stämning och mystik. Regissören Richard Blackburn verkar inte ha åstadkommit någon mer än detta mästerverk, även om han syns listad som skådis i ett antal andra produktioner.

 

20:00 Arif presenterar Doomsday - Neil Marshall 2008

Vad är inte en nostalgitripp tillbaka till 90-talet värd? Mel Gibson som mad max och Kurt Russel som Snake Plissken, visst minns vi dem? Ja, vad passar bättre som avslutning på en heldag full av skräck än en riktigt härligt slafsig berg- och dalbanetur. Doomsday tar sin början I London 2035. Det brittiska samhället har genomgått drastiska förändringar efter det att hela Skotlands befolkning förmodas ha slagits ut av det dödliga Reaper-viruset som drabbade landet för 27 år sedan. För att skydda England från smittan har den brittiska regeringen låtit uppföra en ca 10 meter hög försvarsmur längs den skotska gränsen. Grannarna i norr har helt enkelt lämnats åt sitt öde att dö av sjukdom eller svält i ett tillstånd av total anarki. Vid ett drogtillslag mitt i centrala London upptäcker en insatsgrupp från The Department of Domestic Security emellertid ett rum fullt av människor som smittats av reaper-viruset. Premiärminister Hatcher (Alexander Siddig) utlyser genast undantagstillstånd i landet och den engelska huvudstaden sätts i karantän. Nu står räddningen till det preparat som den skotske Dr. Kane (Malcolm McDowell) sägs ha arbetat på att utveckla på ett befäst sjukhus i Glasgow innan sammanbrottet. Den brittiska kronan behöver nu någon som kan leda en militär elitstyrka som kan ta sig genom det förödda Skotland för att finna Dr. Kanes botemedel och eventuellt även föra med sig en överlevare tillbaka för vidare studier. Valet faller på den enögda DDS-majoren Eden Sinclair (Rhona Mitra, bl a känd från TV-serien Nip/Tuck), själv skotte som lyckades fly undan smittspridningen i sista minuten. Med på expeditionen följer de två läkarna Sterling (Sean Pertwee) och Talbot (Darren Morfitt), vilka arbetat med forskning kring viruset till dess deras ekonomiska anslag tog slut. Som skydd har denna grupp en mindre militär styrka ledd av sergeant Norton (Adrian Lester). Gruppen utrustas med tunga vapen och stridsvagnar, för utanför den skyddande muren väntar faror, inte bara i form av virussmitta utan även överlevande fyllda av hat och hämndbegär. Kommer den lilla gruppen att överleva denna farofyllda resa och få med sig något botemedel hem?

 

22:00 – 03:00 – Efterfest

Sen var det dags att släppa loss alla hämningar. Umgås med likasinnade och njuta av musiken som den diaboliske Simon bjöd på. Det blev således bar, dansgolv, dj:s och även ett spännande liveuppträdande, nämligen:

Super!

http://www.myspace.com/superdymaxion

Osis för alla er som missade detta!